INS: Productia de carne a crescut in 2013 fata de 2012, la bovine, porcine, pasari, ovine si caprine

INS: Productia de carne a crescut in 2013 fata de 2012, la bovine, porcine, pasari, ovine si caprine


Productia de carne de bovine, porcine, pasari, ovine si caprine a crescut in anul 2013 comparativ cu 2012, pe fondul tendintei ascendente a sacrificarilor de animale si pasari in unitatile industriale specializate (abatoare), potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).

ins-meat1Productia de carne de bovine, porcine, pasari, ovine si caprine a crescut in anul 2013 comparativ cu 2012, pe fondul tendintei ascendente a sacrificarilor de animale si pasari in unitatile industriale specializate (abatoare), potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).


Productia de carne de oaie si capra a crescut cu 32,8%, la 3.206 tone, productia de carne de porc a inregistrat un avans de 9,3%, la 308.360 tone, productia de pasare a urcat cu 6,4%, la 332.871 tone, si productia de carne de vita a crescut cu 2,2%, la 29.338 tone.

In anul 2013, sacrificarile de bovine in unitati industriale specializate, dupa numarul de capete, au crescut fata de anul precedent cu 3,6%, iar sacrificarile de porcine au crescut cu 7,9%. Numarul de ovine si caprine sacrificate in unitatile industriale specializate a crescut fata de anul precedent cu 36,3%, iar numarul de pasari sacrificate in abatoare a crescut fata de anul 2012 cu 4,4%.

Sacrificarile de bovine au fost preponderente in regiunile Nord-Est (52,8%), Sud-Vest Oltenia (12,1%) si Sud-Est (10,2%).

Sacrificarile de porcine au detinut cele mai mari ponderi in regiunile: Vest (peste 30,0%), Sud-Muntenia (17,5%) si Sud-Est (12,7%), iar sacrificarile de ovine si caprine, in regiunile Vest (51,4%), Sud-Muntenia (18,7%) si Nord-Vest (9,6%). In anul 2013, sacrificarile de pasari au fost preponderente in regiunile Sud-Muntenia (23,5%), Nord-Est (22,3%), Sud-Est (21,6%) si Centru (14,4%).

Scadere a productiei animale la toate speciiile, in 2013

Productia animala consemnata in Romania, in 2013, a scazut la toate speciile, cel mai mult la bovine si pasari - cu cate 3%, comparativ cu anul anterior, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

Pe baza rezultatelor cercetarii statistice privind 'Efectivele de animale si productia animala in anul 2013', greutatea animalelor destinate sacrificarii pentru consum a scazut la toate speciile. In schimb, productiile de lapte si lana au crescut, iar productia de oua a scazut.

In 2013, greutatea animalelor si pasarilor destinate sacrificarii pentru consum a scazut cu 2,4% (de la 1,33 milioane tone la 1,3 milioane tone), scaderile provenind de la bovine (-3%, 192.000 tone), pasari (-3%, 457.000 tone), ovine si caprine (-2,8%, 104.000 tone) si de la porcine (-1,6%, 546.000 tone).

In anul 2013, comparativ cu anul 2012, structura pe sortimente a productiei de carne a inregistrat urmatoarele fenomene: a crescut ponderea productiei de carne de porcine (+ 0,3 puncte procentuale), a scazut ponderea productiei de carne de bovine (- 0,1 puncte procentuale) si de pasari (- 0,2 puncte procentuale), iar ponderea productiei de carne de ovine si caprine si cea provenita de la alte specii a ramas constanta.

Cercetarea statistica prin sondaj s-a adresat unui esantion reprezentativ de 49.988 exploatatii agricole, din care 2.900 exploatatii agricole cu personalitate juridica si 47.088 exploatatii agricole fara personalitate juridica. Intervalul de incredere a fost de 95%, iar marja de eroare este de +/-2%.



Poti fi interesat si de