Fermierii din Cluj se plang ca nu au niciun abator autorizat

Fermierii din Cluj se plang ca nu au niciun abator autorizat


Crescatorii de animale din Cluj se plang ca in judet nu mai exista niciun abator autorizat pentru sacrificarea animalelor, fiind nevoiti de cativa ani sa apeleze la abatoare din alte judete.

oierCrescatorii de animale din Cluj se plang ca in judet nu mai exista niciun abator autorizat pentru sacrificarea animalelor, fiind nevoiti de cativa ani sa apeleze la abatoare din alte judete.
Nu avem unde sa ne sacrificam animalele. Nu avem nici macar un abator de necesitate, Mie mi-a murit o vaca si am dat-o la caini, spune Miluta Irimes, un crescator de animale din Floresti (judetul Cluj) care are un efectiv de 500 de oi si 40 de vaci (rasa mixta). Cel mai apropiat abator se afla la Bistrita - Nasaud, la vreo 100 km, declara Irimes. O alta problema de care se plange fermierul este si pretul redus cu care samsarii achizitioneaza animalele, fie ca este vorba de vitei sau de miei.

De Paste, la supermarket carnea de miel s-a vandut cu 30 de lei/kg, in timp ce eu n-am avut cui sa o dau cu 25 de lei/kg. Desfacerea lasa de dorit, lana o aruncam pur si simplu. Vitelul n-ai unde sa-l dai decat la samsari, povesteste Irimes.

Crescatorii de oi primesc de la stat un sprijin financiar in valoare de 44 de lei/cap de animal, destul de putin raportat la nevoile acestora, dar si comparativ cu cat primesc fermierii din alte tari

Ne-au bagat si impozite pe cap de animal, in 2013 impozitul a fost 10 lei, la o subventie de 44 de lei. Ce sa fac cu banii acestia, nu-mi ajung sa fac vaccinuri la oi, deparazitare etc. Numai crotalierea ma costa 10 lei, se plange Irimes.



Poti fi interesat si de