Liviu Harbuz: Pregatim scaderea TVA la carne incepand din august

Liviu Harbuz: Pregatim scaderea TVA la carne incepand din august


Cota redusa de TVA la carne si produse din carne ar putea fi aplicata din august, dupa discutarea masurii cu Fondul Monetar International, a declarat joi, pentru AGERPRES, Liviu Harbuz, deputat PSD si vicepresedinte al Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor.

carne 4Cota redusa de TVA la carne si produse din carne ar putea fi aplicata din august, dupa discutarea masurii cu Fondul Monetar International, a declarat joi, pentru AGERPRES, Liviu Harbuz, deputat PSD si vicepresedinte al Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor.
"Pregatim scaderea TVA la carne si produse din carne, dar si la legume-fructe si ulterior la lapte si produse din lapte. Calendarul presupune ca in august sa incepem pentru carne si produse din carne", a spus Liviu Harbuz. Acesta a afirmat ca pentru aplicarea acestei masuri este nevoie de acordul FMI si de datele din piata pentru a vedea cum functioneaza masura.

"La produsele de panificatie a functionat foarte bine (n.r cota redusa la 9%). Speram ca si la carne si produse din carne sa avem acelasi succes", a declarat Liviu Harbuz. Asociatia Romana a Carnii (ARC) a anuntat recent ca va incepe, in aprilie, o ampla campanie pentru reducerea TVA la carne si produse din carne.

"Incepem o campanie mai mare de sustinere a unei cote reduse a TVA de 9% la carne si produse din carne in care vor fi implicate toate asociatiile din sector, unde vom avea ca parteneri si Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania. Speram sa informam opinia publica despre impactul acestei masuri. Vom trece chiar la manifestari in fata Ministerului Agriculturii, pentru ca vrem sa aratam ce se intampla pe acest segment, respectiv cat este TVA in Uniunea Europeana, cum influenteaza consumul si industria, care este influenta asupra bugetului si la raft. Campania se va derula pana in luna septembrie, practic intre alegerile europarlamentare si cele prezidentiale", a declarat presedintele ARC, Radu Timis, in data de 11 mai.

Cu toate ca, anul trecut, dupa reducerea TVA la paine la 9%, autoritatile au anuntat extinderea acestei masuri in primul rand la carne si produse din carne, ulterior tot mai multe voci au sustinut o reducere a TVA la legume si fructe si la produsele bio.

Reprezentantii companiilor si cei ai patronatelor de profil considera ca reducerea TVA la carne, preparate din carne si peste este cea mai importanta masura ce ar trebui aplicata in perioada urmatoare si care ar putea avea efecte extrem de benefice asupra acestor industrii, mai ales ca sectorul se confrunta si cu o evaziune fiscala pe masura, respectiv de 40% din piata.

Multi producatori romani din industria carnii sunt in pragul insolventei din cauza scaderii consumului, de aceea reducerea TVA ar reprezenta o gura de oxigen pentru industrie. Valoarea pietei totale de carne, respectiv carne de pui, de porc si preparate, este estimata la 3,2 miliarde de euro.



Poti fi interesat si de