Revenire a productiei si consumului de carne in UE, in 2014

Revenire a productiei si consumului de carne in UE, in 2014


Comisia Europeana estimeaza o crestere usoara a productiei de carne, dar si a consumului in acest an, tendinta care va continua si anul viitor. Revenirea pietei va avea loc pe fondul ameliorarii situatiei economice si a disponibilitatii consumatorilor pentru diferite tipuri de carne, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

carnecrestereComisia Europeana estimeaza o crestere usoara a productiei de carne, dar si a consumului in acest an, tendinta care va continua si anul viitor. Revenirea pietei va avea loc pe fondul ameliorarii situatiei economice si a disponibilitatii consumatorilor pentru diferite tipuri de carne, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
Sectorul avicol ramane cel mai dinamic. In 2014, productia se va mari in continuare in Germania (+2 %) si Polonia (+8 %). Pe termen scurt, ritmul de crestere ar trebui sa ramana modest, in contextul in care volumele de carne de vita si de porc se vor redresa. In ce priveste consumul de carne de pasare, acesta se ma mari, pe fondul pretului competitiv, conform France Agricole.In acelasi timp, in sectorul cresterii bovinelor, se remarca o crestere usoara a septelului la nivel european (+0,4 %), in ciuda reorientarii unor fermieri spre productia de carne (-0,9 %). Germania si Polonia au inregistrat o majorare a septelului cu 1,4 %, Italia cu 2,6 %, Irlande - cu 0,9 %, in timp ce in Franta, scaderea a fost de 0,8% pentru al cincilea an consecutiv. In 2014, Comisia Europeana se asteapta la o majorare modesta a efectivelor de vaci de lapte, crestere care ar putea fi mai accentuate in 2015. In 2013, exporturile de carne de vita ale UE s-au redus cu 23%, pe fondul restrictiilor impuse de Turcia si de Rusia.

La porcine, datele din luna decembrie aratau o reducere a septelului de 0,5%. Scaderea a afectat principalele bazine de productie: Germania (-1,0 %), Italia (-1,2 %) si Franta (-2,4 %), fiind compensata de revenirea consemnata pe piata spaniola (+1,6 %). Produtia europeana in 2013 a urmat aceeasi tendinta precum septelul, fiind inregistrat un recul de 0,7%. Comisia se asteapta la o revenire modesta a sacrificarilor de animale in 2014 (+123.000 tone) si 2015 (+173.000 tone).

La export, Europa a profitat in 2013 de absenta SUA pe pietele din China si Rusia. Comisia se asteapta ca exporturile sa se micsoreze in 2014 din cauza inchiderii pietei ruse din motive de ordin sanitar, pierderea de pe piata europeana urmand sa fie compensata de livrarile in China.

De asemenea, este asteptata o revenire a consumului intern in 2014 (+0,6 %) datorita revigorarii productiei si a preturilor usor inferiore. Acest avans va continua si in 2015 (+0,9 %). Efectivele de ovine si caprine s-au redus din nou in 2013, cu 1,7% fata de 2012. Astfel, Spania a pierdut 0,4% din turmele de oi, iar Franta - 3,5%. In ce priveste importurile, acestea s-au marit cu 4,9% in 2013, in 2014 fiind asteptata o majorare a achizitiilor din tari precum Noua Zeelanda si Australia.



Poti fi interesat si de