Salaj:Doar un singur abator autorizat pentru taierea mieilor de Paste

Salaj:Doar un singur abator autorizat pentru taierea mieilor de Paste


Un singur abator, situat in localitatea Hereclean, este autorizat sanitar-veterinar in prezent la nivelul judetului Salaj pentru sacrificarea mieilor in perioada Sarbatorilor Pascale.

mielutiUn singur abator, situat in localitatea Hereclean, este autorizat sanitar-veterinar in prezent la nivelul judetului Salaj pentru sacrificarea mieilor in perioada Sarbatorilor Pascale.
"In judetul nostru este autorizat sanitar veterinar abatorul de ovine apartinand Cooperativei agricole Transilvania Ovicarn din Hereclean, unde se asigura controlul oficial sanitar veterinar prin personal cu experienta instruit in acest scop. Din motive economice, abatorul nu are activitate zi de zi, dar el este mereu deschis in perioada Pastelui", a declarat pentru Agerpres, Vasile Chidris, purtatorul Directiei Sanitar veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj.

Acesta a adaugat ca mai exista posibilitatea ca si alte firme sa autorizeze abatoare pana la Sarbatorile Pascale, DSVSA acordand chiar consultanta gratuita in acest sens. In anii trecuti au mai existat puncte de taiere in Simleu Silvaniei si Jibou, dar acum acestea nu mai sunt acceptate. Toate abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru taierea mielor trebuie publicate pe site-ul ANSVSA pentru ca cei interesati sa le poata urmari activitatea si evidenta taierilor de miei.

"Problema a plecat de la screpie, o boala a oilor care a blocat o perioada exportul de carne de miel din Romania catre tarile arabe. Pentru a dovedi ca mieii nu au aceasta boala trebuie sa existe o evidenta stricta a taierilor, iar abatoarele autorizate trebuie facute publice prin postarea pe site-ul ANSVSA", a explicat sursa citata. Mieii pot fi sacrificati si in gospodariile populatiei, insa doar in mediul rural si doar pentru consumul propriu, nu in vederea comercializarii.



Poti fi interesat si de