11 tone de carne de cal au fost retrase de pe piata olandeza

11 tone de carne de cal au fost retrase de pe piata olandeza


Autoritatile olandeze au retras de pe piata aproximativ 11 tone de carne de cal, in cadrul anchetei privind comertul cu carne de cal descoperit in sudul Frantei, la mijlocul lunii decembrie, relateaza AFP. Potrivit unei anchete franceze, cel putin 200 de cai ce provin de la laboratorul farmaceutic Sanofi, de la centrul ecvestru sau de la particulari s-au regasit in lantul alimentar in urma falsificarii documentelor. Potrivit Autoritatii sanitare olandeze (NVWA), aproximativ 11.000 kilograme de carne ce poate contine carne de la acesti cai 'improprii consumului' au fost livrate catre cinci societati olandeze intre ianuarie si octombrie 2013. Cele 11 tone au fost apoi vandute unor restaurante drept carne de cal pentru consum, dar o parte a fost transformata in crochete si mezeluri pentru animale de companie, a indicat intr-un comunicat NVWA, care a ordonat retragerea produselor dupa ce a fost avertizata la sfarsitul lunii decembrie de catre Comisia Europeana.

carne4Autoritatile olandeze au retras de pe piata aproximativ 11 tone de carne de cal, in cadrul anchetei privind comertul cu carne de cal descoperit in sudul Frantei, la mijlocul lunii decembrie, relateaza AFP. Potrivit unei anchete franceze, cel putin 200 de cai ce provin de la laboratorul farmaceutic Sanofi, de la centrul ecvestru sau de la particulari s-au regasit in lantul alimentar in urma falsificarii documentelor. Potrivit Autoritatii sanitare olandeze (NVWA), aproximativ 11.000 kilograme de carne ce poate contine carne de la acesti cai 'improprii consumului' au fost livrate catre cinci societati olandeze intre ianuarie si octombrie 2013. Cele 11 tone au fost apoi vandute unor restaurante drept carne de cal pentru consum, dar o parte a fost transformata in crochete si mezeluri pentru animale de companie, a indicat intr-un comunicat NVWA, care a ordonat retragerea produselor dupa ce a fost avertizata la sfarsitul lunii decembrie de catre Comisia Europeana.


'Din cele 11.000 kilograme, am gasit aproximativ 1.000', a spus Brenno Bruggink, un purtator de cuvant al NVWA, apreciind ca restul carnii a fost consumat. Intr-o scrisoare adresata parlamentului olandez, secretarul de stat pentru afaceri economice Sharon Dijksma a dat asigurari ca riscurile pentru sanatate publica sunt 'foarte reduse, spre nule' deoarece 'sacrificarea a avut loc in abatoare recunoscute de catre UE'. Carnea produsa in Franta era destinata atat pietei franceze, cat si exportului in restul Europei. Peste 20 de persoane, printre care organizatorul presupus al retelei, au fost arestate in decembrie in Franta, in cadrul anchetei declansate de autoritati. Perchezitii au avut loc si la Gerone (nord-estul Spaniei). Filiera carnii de cal a fost deja grav afectata de unele dezvaluiri, la inceputul anului 2013, potrivit carora o companie din sudul Frantei, Spanghero, vindea carne de cal etichetata drept carne de vita.



Poti fi interesat si de