Romania ar putea incepe exporturile de carne in China

Romania ar putea incepe exporturile de carne in China


Romania ar putea incepe inca din acest an exporturile de carne si produse din carne de porc, dar si de bovine vii in China, iar memorandumul care va parafa acest lucru va fi semnat vineri de serviciile veterinare din cele doua tari, a declarat pentru Agerpres, presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu.

chinaexportcarneRomania ar putea incepe inca din acest an exporturile de carne si produse din carne de porc, dar si de bovine vii in China, iar memorandumul care va parafa acest lucru va fi semnat vineri de serviciile veterinare din cele doua tari, a declarat pentru Agerpres, presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu.
"Joi, va veni la Bucuresti o delegatie chineza condusa de Xiang Yuzhang, inspector general in cadrul Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei din Republica Chineza (AQSIQ) pentru semnarea memorandumului general privind sanatatea animalelor sisiguranta alimentelor, care va sta la baza demararii exporturilor de carne de porc, produse din carne de porc, bovine vii si material seminal, iar in viitorul apropiat lapte si produse din lapte (...) Eu consider ca se doreste inceperea schimburilor comerciale cu China, inca din acest an, pentru ca s-au intamplat foarte repede niste evenimente", a precizat Vladimir Manastireanu.

Acesta a aratat ca specialistii chinezi au efectuat deja doua vizite de audit in Romania, in perioada 22-31 iulie 3013, acestia considerand ca sistemul veterinar din Romania raspunde foarte bine cerintelor de export impuse de partea chineza.

"Am avut, in perioada 22-31 iulie 2013, in Romania, doua echipe de specialisti din China, una pe porc si una pe vita si concluziile lor au aratat ca serviciile veterinare romanesti sunt foarte bine organizate, inclusiv sistemul nostru de identificare a animalelor implementat din 2009 si sistemul integrat pentru managementul probelor in laborator (LIMS ). Au si vazut si Laboratorul National de Referinta si au concluzionat ca sistemul veterinar din Romania raspunde foarte bine cerintelor sanitar veterinare pentru exportul in China", a adaugat seful ANSVSA.

Pentru firmele romanesti din industria alimentara dar si pentru crescatorii de animale semnarea acestui memorandum reprezinta nu numai accesul pe o piata cu doua miliarde de locuitori, ci si o garantie pentru inceperea exporturilor catre alte tari terte, cum ar fi Vietnam, Hong Kong si Algeria.

"Pentru Romania inseamna foarte mult pentru ca ii ajutam pe agentii economic interesati sa intre pe o piata ale carei cerinte de animale vii si produse de origine animala sunt foarte mari, tinand cont de faptul ca populatia Chinei este de doua miliarde de locuitori, iar necesarul de materie prima pentru hrana populatiei este foarte mare. Din discutiile avute cu colegii din China ei au in jur de 540 de milioane de porci, adica un porc la patru chinezi si cu toate aceste necesarul este mult mai mare. Ei s-au orientat catre Romania pentru ca este tara indemna la boli care evolueaza in alte state membre UE si pentru ca noi reusim sa mentinem acest statut prin Programul National Strategic de supraveghere a sanatatii animalelor si a sigurantei alimentelor si am fost alesi ca tara de import. Intrarea in China reprezinta o garantie pentru inceperea exporturilor catre alte tari terte", a mai subliniat Manastireanu.

In prezent, Romania este prezenta in alte tari terte cu taurasi vii, respectiv in Israel, iar in China cu subproduse animale precum capete si picioare de pasare, raturi si urechi de porc, produse consumate frecvent de chinezi.

"O parte din tarile arabe si-au exprimat deja intentia de a incepe discutiile pe armonizarea certificatelor sanitar-veterinare, iar Algeria este foarte interesata de importul de miere din Romania. De asemenea, sunt interesate si Hong Kong si Vietnam. Parerea mea este ca pentru Romania deschiderea catre tarile terte este foarte importanta, la fel si comertul intracomunitar, numai ca aceasta piata este deja foarte aglomerata cu astfel de produse. Pentru noi, ca stat, este importanta deschiderea catre tarile terte. Practic, toate firmele si fermele mari din Romania sunt interesate sa exporte in China. Orice firma care doreste sa faca acest lucru se inscrie pe lista si este auditata de partea chineza si daca respecta fluxului tehnologic o va putea face", a adaugat Manastireanu.

Seful ANSVSA a mentionat ca in prima saptamana din septembrie se va afla intr-o misiune economica in China, condusa de vicepremierul Liviu Dragnea si din care va face parte si ministrul delegat Dan Sova, dar si oameni de afaceri Romania.

"In perioada 1 - 7 septembrie vom fi intr-o misiune in China, in cadrul Comisiei Mixte Romano - Chineze, condusa de domnul vicepremier Liviu Dragnea si de ministrul delegat Dan Sova. In cadrul acestei vizite, pe draftul de program, voi avea intalniri cu reprezentantii AQSIQ si cu diversi agenti economic care vor dori sa faca import din Romania. Din delegatia Autoritatii vor face parte si oameni de afaceri, dar si specialisti care au participat la cele doua vizite efectuate de partea chineza si au o legatura cu oamenii de afaceri chinezi", a mai subliniat presedintele Autoritatii.

Potrivit datelor ANSVSA, in perioada 22 - 31 iulie, in Romania au sosit doua delegatii ale AQSIQ, pentru o documentare cu privire la posibilitatile de export de bovine vii pentru reproductie si productie de lapte si pentru verificarea unor unitati de procesare a carnii de porc si a produselor din carne de porc, in vederea exportului acestor produse pe piata chineza. "Increderea partii chineze in sistemul veterinar romanesc si faptul ca in Romania nu evolueaza boli majore ale animalelor a facut posibila parafarea Memorandumului si a Protocoalelor de cooperare in domeniul veterinar si pentru siguranta alimentelor, documente de baza pentru stabilirea conditiilor si cerintelor necesare realizarii exporturilor catre piata chineza. La sfarsitul lunii august, se va finaliza, prin semnarea de catre presedintele ANSVSA si a viceministrului AQSIQ, a Memorandumului de intelegere privind sanatatea animalelor si siguranta alimentelor si a Protocoalelor privind exportul de carne de porc si a bovinelor vii din Romania in Republica Populara Chineza. ANSVSA a trimis deja modele de certificatele sanitare veterinare pentru carnea proaspata de porc si cele pentru bovine, partii chineze pentru analiza si aprobare", mentioneaza ANSVSA.

Partea chineza s-a aratat interesata, pentru viitor, de inceperea unor negocieri privind importul din Romania de porci vii, carne de bovina, lapte si produse din lapte, subiecte care vor fi propuse pentru dezbatere in cadrul Comisiei Mixte Romano - Chineze, care vor avea loc in luna septembrie a acestui an.



Poti fi interesat si de