In atentia crescatorilor de porcine


Cresterea porcinelor este o activitate de traditie importanta, atat la nivel national cat si la nivelul judetului Sibiu, romanii fiind mari consumatori de carne de porc, fapt ce o defineste ca o afacere rentabila, porcul furnizand 47-48% din totalul productiei de carne, precum si alte produse care sunt foarte valoroase cum ar fi grasimea, pielea, parul, gunoiul de grajd. La aceasta data in judetul Sibiu se cresc 25.004 capete porcine in 3 exploatatii comerciale si in 13 exploatatii comerciale de Tip A, 30.513 capete in 9.356 exploatatii ale gospodariilor populatiei, precum si un efectiv estimat de circa 2.620 de mistreti care vietuiesc in cele 46 fonduri de vanatoare efectivului de mistreti din cele 46 fonduri de vanatoare nominalizate.

pigsCresterea porcinelor este o activitate de traditie importanta, atat la nivel national cat si la nivelul judetului Sibiu, romanii fiind mari consumatori de carne de porc, fapt ce o defineste ca o afacere rentabila, porcul furnizand 47-48% din totalul productiei de carne, precum si alte produse care sunt foarte valoroase cum ar fi grasimea, pielea, parul, gunoiul de grajd. La aceasta data in judetul Sibiu se cresc 25.004 capete porcine in 3 exploatatii comerciale si in 13 exploatatii comerciale de Tip A, 30.513 capete in 9.356 exploatatii ale gospodariilor populatiei, precum si un efectiv estimat de circa 2.620 de mistreti care vietuiesc in cele 46 fonduri de vanatoare efectivului de mistreti din cele 46 fonduri de vanatoare nominalizate.


Rentabilitatea cresterii acestei specii este conditionata in primul rand de modul in care crescatorii de animale respecta conditiile de bunastare (adapostire, furajare, adapare, microclimat, exploatare) si in mod prioritar normele de protectie sanitara veterinara, respectiv asigurarea statusului de sanatate.
Dintre bolile transmisibile, cu un inalt grad de periculozitate pentru efectivele de porcine domestice si salbatice, cele mai grave sunt Pesta Porcina Clasica (P.P.C.) si Pesta Porcina Africana, boli care genereaza pierderi economice importante datorita mortalitatii ridicate, a restrictiilor privind miscarea animalelor si a produselor de origine animala, sistarea comertului cu porcine vii si a produselor provenite de la acestea.

Desi pe teritoriul Romaniei nu au fost diagnosticate porcine domestice sau salbatice, care sa prezinte simptome caracteristice pentru Pesta Porcina Clasica sau Africana, se impune respectarea cu strictete a masurilor de prevenire specifice acestor grave maladii. Acest lucru obliga si responsabilizeaza toti factorii implicati (autoritati sanitare veterinare, autoritati locale, crescatori de animale, operatori din domeniul alimentar, personalul din unitatile silvice, vanatori etc.) sa implementeze si sa respecte masurile stabilite de conducerea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu, prin Programul judetean de prevenire a P.P.C., reactualizat pentru anul 2013, care vizeaza, in principal, supravegherea clinica si a circulatiei la porcinele domestice si salbatice, supravegherea prin examene de laborator, urmarirea implementarii normelor de biosecuritate in exploatatiile comerciale. Concret, pentru prevenirea si combaterea Pestei Porcine Clasice, in aceasta perioada a anului, au fost efectuate actiuni care au cuprins:

Catagrafierea lunara a populatiilor de porcine domestice existente in toate tipurile de exploatatii.
Identificarea si inregistrarea in baza de date functionala, a tuturor exploatatiilor de porcine si a efectivelor, si operarea evenimentelor (intrari, iesiri) la data producerii acestora.
Instruirea periodica la nivel local, a medicii veterinari si a fermierilor, responsabili, pentru insusirea legislatiei specifice si a actiunilor de prevenire in continuare prevazute in programul judetean.
Difuzarea de materiale informative la nivelul localitatilor din judet si prin 7 interventii in mass media locala.
S-au efectuat inspectii in 9.356 exploatatii nonprofesionale de la gospodariile populatiei in perioada mai - iulie de catre medicii veterinari de libera practica imputerniciti si s-au intocmit fise de inspectie pentru pesta porcina clasica in cazul exploatatiilor care detin suine. Monitorizarea starii de sanatate a efectivelor de mistreti pe categorii de varsta si sexe, a fondurilor de vanatoare, a culoarelor de circulatie a mistretilor, a comertul de mistreti vii, carcase si carne, dupa caz. Supravegherea starii de sanatate a porcinelor, prin examene clinice si de laborator, in zonele tinta care cuprind 14 localitati cu 437 exploatatii cu porcine ale gospodariilor populatiei (6 localitati in jurul targurilor de animale si 8 localitati in jurul fermelor comerciale)
Prelevarea si afluirea a 2.686 de probe din zonele tinta stabilite, si probe prelevate de la porcinele febrile, moarte, sau scoafe avortate, conform graficului stabilit pe C.S.V. comunale si a 247 probe recoltate de la mistretii accidentati vanati, sau gasiti morti, conform procedurilor stabilite.
Monitorizarea respectarii legislatiei privind circulatia porcinelor domestice pe teritoriul judetean si national, existenta documentelor sanitare veterinare care sa insoteasca animalele, prin controale in exploatatii cu animale, targuri, abatoare, in trafic la expozitii, sau alte manifestari (s-au efectuat 11 controale in targuri, 10 controale in trafic si controale in abatoare si ferme, fiind sanctionati 7 proprietari de porcine cu amenzi in valoare de 5.200 lei pentru abateri de la legislatia din domeniu.

In contextul prevenirii unor boli transmisibile specifice speciei porcine, crescatorii au obligatia:

sa solicite medicului veterinar din localitate, inregistrarea exploatatiilor cu porcine, identificarea si inregistrarea animalelor existente permanent in exploatatie;
sa anunte medicului veterinar din localitate intentia de a cumpara, sau de a vinde porci, pentru a primi recomandarile necesare;
sa achizitioneze porcine numai din exploatatii si din targuri de animale vii, autorizate sanitar-veterinar, insotite de documente oficiale;
sa respecte normelor de bunastare si conditiile de igiena in mijloacele de transport, pentru porcinele in miscare;
sa anunte imediat medicul veterinar de aparitia oricaror semne de boala sau mortalitate la animalele proprii;
sa colaboreze cu medicul veterinar arondat pentru efectuarea examenelor clinice si pentru recoltarea probelor pentru examene de laborator;
sa tina un registru al exploatatiei in care sa noteze orice eveniment (intrari, iesiri, tratamente, taieri etc);
sa creasca porcii in spatii imprejmuite, in adaposturi inchise, cu respectarea conditiilor de bunastare, izolate de gropile de gunoi sau zonelor populate cu alte porcine sau cu porci mistreti;
sa nu administreze in hrana porcilor deseuri de abator sau resturi menajere nesterilizate;
sa nu comercializeze carnea proaspata si produselor din carne de porc rezultate din taierea porcinelor in exploatatia proprie (consumul acestor produse se face numai in exploatatia respectiva, dupa examenul de specialitate asigurat de medicul veterinar arondat);
sa respecte legislatia privind ecarisarea teritoriului, prin predarea cadavrelor de la porcine moarte la unitatea de neutralizare, cu sprijinul autoritatilor locale;
Inspectorii D.S.V.S.A. Sibiu vor efectua controale permanente pentru a verifica respectarea implementarii masurilor din programul de prevenire a pestei porcine clasice prin care sunt responsabilizati crescatorii de porcine administratorii fondurilor de vanatoare si nu in ultimul rand personalul sanitar veterinar de executie si vor lua masuri corective, respectiv amenda cuprinsa intre 5.000 si 30.000 lei.




Poti fi interesat si de