FAO: Crestere moderata a productiei de carne in 2013

FAO: Crestere moderata a productiei de carne in 2013


Productia mondiala de carne se va ridica in acest an la 308,2 milioane de tone, in crestere usoara fata de cea de anul trecut (doar 4,3 milioane de tone, adica 1,4%), potrivit estimarilor FAO (Food Outlook iunie 2013), cauza fiind majorarea preturilor la furaje, situatie care a afectat serios producatorii.

tranzactie15Productia mondiala de carne se va ridica in acest an la 308,2 milioane de tone, in crestere usoara fata de cea de anul trecut (doar 4,3 milioane de tone, adica 1,4%), potrivit estimarilor FAO (Food Outlook iunie 2013), cauza fiind majorarea preturilor la furaje, situatie care a afectat serios producatorii.
Dupa ce in 2012 au atins niveluri istorice, preturile la furaje au inceput sa scada in a doua parte a anului trecut, procesul continuand si in acest an. Ieftinirea furajelor a adus pe profit productia de carne, in special cea de carne de porc si de pasare, care depinde cel mai mult de hrana concentrata. Analistii FAO se asteapta ca productia de carne sa se mareasca in principal in tarile in curs de dezvoltare, unde cererea este in crestere. Preturile la carne au ramas la niveluri istorice incepand cu prima jumatate a lui 2011.

Indicele FAO pentru pretul carnii a fost in mai de 179, trecerea in jurul valorii de 177-179 avand loc incepand cu octombrie 2012. Preturile de referinta la export pentru diferitele tipuri de carne au urmat tendinte diferite, fiind consemnata o crestere usoara la carnea de porc si de pasare, un nivel stabil la cea de vita, in timp ce la ovine s-au redus. Comertul cu carne este asteptat sa creasca usor in 2013, comparativ cu ultimii ani, urmare a maririi productiei in principalele tari importatoare, dar si a reducerii productiei in cazul unora dintre principalele state exportatoare. De asemenea, exporturile de carne ar urma sa ajunga la 30,2 milioane de tone in 2013, mai mult cu 1,1% fata de 2012.

Productia de carne pentru acest an este estimata la 308,2 milioane de tone, in crestere cu 1,4% fata de cea din 2012. La carnea de vita, productia ar urma sa atinga 68,1 milioane de tone, in timp ce productia de carne de pasare se va ridica la 106,4 milioane de tone, cea de carne de porc la 114, 2 milioane de tone, iar cea de ovine la 13,8 milioane de tone.



Poti fi interesat si de