TVA-ul la paine se reduce, carnea mai asteapta

TVA-ul la paine se reduce, carnea mai asteapta


Reducerea TVA la paine, de la 24% la 9%, devine realitate incepand cu 1 septembrie. Masura are ca scop crearea unei piete concurentiale si reducerea evaziunii si a fraudei fiscale pe intreg lantul, de la productia de cereale pana la cea de paine. Daca programul va avea succes, masura ar putea fi extinsa si la alte alimente, inclusiv la carne, dupa cum anunta autoritatile.

carnetvaReducerea TVA la paine, de la 24% la 9%, devine realitate incepand cu 1 septembrie. Masura are ca scop crearea unei piete concurentiale si reducerea evaziunii si a fraudei fiscale pe intreg lantul, de la productia de cereale pana la cea de paine. Daca programul va avea succes, masura ar putea fi extinsa si la alte alimente, inclusiv la carne, dupa cum anunta autoritatile.
Daca va avea succes se va dovedi ca este un lucru bun si putem sa-l extindem la carne si la alte alimente de baza. Daca intr-un an sau mai putin se va dovedi un esec se vor bucura altii. Probabil in 9-11 luni facem o evaluare asupra efectelor in ce priveste reducerea evaziunii fiscale si nivelul de incasari la buget, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta la Conferinta nationala a morarilor si brutarilor.

Presedintele ROMPAN, Aurel Popescu, sustine ca reducerea TVA la paine va reduce evaziunea fiscala din sectorul de morarit si panificatie de la 67% la 20%, in circa 6-8 luni dupa introducerea TVA de 9% la paine, respectiv de la un miliard de lei in prezent, la circa 200 de milioane de lei, iar painea s-ar putea ieftini cu aproximativ 15 procente. Printre alimentele de baza care ar putea fi luate in calcul in ce priveste o eventuala reducere a TVA la 9% se afla si carnea. De altfel,industria carnii se numara, alaturi de panificatie, printre sectoarele cu cea mai mare evaziune fiscala. Ovidiu Dusleag, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), estimeaza piata neagra in domeniu la circa 800 milioane de euro.

Efectul reducerii TVA va fi unul istoric. Pentru consumator efectul va fi scaderea preturilor cu 10-15%, orientarea catre produse de calitate, certificate, dar mai ales cresterea nivelului de trai. Pentru producatori efectul ar fi cresterea productiei cu 15-20%, folosirea capacitatilor de productie neexploatate, crearea de locuri de munca, scaderea concurentei neloiale si cresterea competitivitatii. Pentru bugetul de stat efectul ar fi semnificativ: scade piata neagra, estimata la circa 800 milioane de euro, scade contrabanda la carne, estimata la circa 150 de milioane de euro anual, creste impozitul pe salarii si creste impozitul pe profit, a precizat Dusleag.



Poti fi interesat si de