Politica agricola comuna, prioritatea Romaniei in bugetul UE dupa Brexit

Politica agricola comuna, prioritatea Romaniei in bugetul UE dupa Brexit


Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a sustinut, luni, ca prioritatile Romaniei in ceea ce priveste bugetul Uniunii Europene dupa iesirea Marii Britanii sunt fondurile de coeziune si politica agricola comuna.

politica agricola1Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a sustinut, luni, ca prioritatile Romaniei in ceea ce priveste bugetul Uniunii Europene dupa iesirea Marii Britanii sunt fondurile de coeziune si politica agricola comuna.


In materie de finantare si din punctul nostru de vedere vreau sa va spun foarte direct si categoric ca, pentru noi, principalele prioritati sunt fondurile de coeziune si politica agricola comuna. Din acest punct de vedere, vom avea ca prioritati aceste elemente. E greu acum sa va spun cum se va finaliza acest proces. Vreau sa va asigur ca la nivelul colegilor care sunt cu adevarat experti in UE, spre deosebire de noi, exista un proces de consultari foarte serios cu alte tari membre si va asigur ca vom face tot ceea ce ne sta in putere pentru ca viitorul buget (al Uniunii Europene n.r), chiar daca nu va fi poate la acelasi nivel ca precedentele, va asigura temele fundamentale care tin de cresterea integritatii, integrarii la nivelul Uniunii Europene si de constructie a unei Uniuni Europene puternice si incluzive pentru toti membrii sai, a sustinut Melescanu, prezent la conferinta de lansare a Presedintiei bulgare a Consiliului UE.

Mnistrul de Externe a identificat trei posibilitati de rezolvare a problemei bugetului Uniunii Europene in contextul Brexit.

In mod evident, problema sprijinului financiar pe care Uniunea Europeana il va avea in perioada urmatoare este afectat de iesirea Marii Britanii din Uniunea. Din datele pe care le am eu, aproximativ 14% din bugetul UE era finantat de catre Marea Britanie. Evident ca in contextul acestei retrageri, exista o preocupare foarte solida in interiorul UE in legatura cu modul in care acest handicap poate fi depasit. O posibilitate, sigur, este posibilitatea cresterii contributiilor tarilor membre ale UE. Vreau sa fiu sincer cu dumneavoastra si sa va spun ca nu exista un entuziasm delirant pentru aceasta solutie, desi in mod concret va trebui sa ne gandim foarte serios la aceasta solutie, a precizat Melescanu.

Ministrul de Externe a spus ca a doua solutie este cresterea prelevarilor din TVA care revine UE

Cea de a treia posibilitate este de a ne concentra mult mai serios asupra problemelor prioritare ale UE in materie de finantare, a adaugat Teodor Melescanu.



Poti fi interesat si de