ONG: Romania incalca legislatia UE cu privire la exportul de animale vii

ONG: Romania incalca legislatia UE cu privire la exportul de animale vii


Romania risca sanctiuni pentru incalcarea reglementarilor europene si hotararilor Curtii Europene de Justitie in ceea ce priveste conditiile in care sunt exportate animalele vii, a declarat Gabriel Paun, directorul pentru Uniunea Europeana al organizatiei nonguvernamentale Animals International.

oi transportRomania risca sanctiuni pentru incalcarea reglementarilor europene si hotararilor Curtii Europene de Justitie in ceea ce priveste conditiile in care sunt exportate animalele vii, a declarat Gabriel Paun, directorul pentru Uniunea Europeana al organizatiei nonguvernamentale Animals International.


ONG-ul a publicat o investigatie asupra exporturilor de animale vii din Romania catre tari terte din Africa si Asia.

Aceasta investigatie scoate la lumina un esec cras din partea oficialilor de a monitoriza exportul de animale vii. Animalele crescute in Romania sunt transportate in maniere care incalca reglementarile UE si hotararile Curtii Europene de Justitie, in timp ce animalele sunt sacrificate in mod barbar cu incalcarea standardelor internationale, a aratat Gabriel Paun.

Romania exporta anual peste 1,5 milioane de vitei si oi, in principal in Libia, Iordania si Israel, tara noastra fiind cel mai mare exportator de animale vii din UE.

Potrivit ONG-ului, imagini inregistrate in Egipt, Turcia, Liban, Palestina, Israel si Iordania arata animale romanesti inspaimantate, pe deplin constiente, manipulate si legate brutal cu franghii si lanturi sau chiar ridicate spre tavan de unul sau doua picioare, inainte de a fi sacrificate prin taieturi multiple in conditii neigienice, intr-un mediu care prezinta riscuri pentru sanatatea umana.

In plus, la bordul camioanelor sau al navelor de transport lipseste cu desavarsire un medic veterinar oficial care ar trebui sa asigure conformitatea cu regulamentul UE privind transporturile si Hotararea Curtii Europene de Justitie.

Gabriel Paun a precizat ca organizatia pe care o reprezinta a trimis zeci de sesizari in acest sens catre Ministerul Agriculturii si catre ANSVSA, insa nu a primit niciun raspuns.

Am prezentat deja o parte din aceasta investigatie Comisiei Europene si Parlamentului European. Am inmanat alaturi de Eurogroup for Animals un milion de semnaturi Comisiei Europene acum 2 luni. Domnul Vytenis Andriukaitis, comisarul European pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, a instituit imediat un grup de lucru pentru definirea unei strategii pe termen lung, care sa inlocuiasca exportul de animale vii cu carcase. In acelasi timp, Parlamentul UE a initiat procedurile de infiintare a unui comitet de ancheta, pentru a investiga alegatiile legate de aplicarea defectuoasa a Regulamentului Consiliului privind protectia animalelor in timpul transportului, a adaugat Paun.

Totodata, el a aratat ca Romania ar castiga mult mai mult daca nu ar exporta animale vii, ci carne congelata si refrigerata.

Nu inteleg de ce exportam miei sau vitei, cand acesti ar putea fi crescuti, ingrasati si sacrificati in Romania, apoi sa exportam produse cu valoare adaugata mare, in loc sa exportam locuri de munca. Este vorba de a ne vedea interesul national, nu interesul unor anumite firme de import-export, pentru ca doar acestea castiga, a continuat directorul Animals International.

Potrivit acestuia, oaia pleaca din Romania cu 6 lei kilogramul si se vinde in tarile de destinatie cu circa 6 euro.

Gabriel Paun a adaugat ca organizatiile partenere din Europa vor incepe o campanie mediatica ampla in mai multe tari, intrucat astfel de nereguli au fost descoperite si la transporturi de animale din alte state europene.

Totodata, Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine, a precizat ca aceasta este o problema europeana, nu doar a Romaniei.

Din cele 42 de nave care asigura transportul animalelor pana la destinatie, niciuna nu este romaneasca. Sub diverse pavilioane ale statelor membre sau tari terte, sunt angajate persoane care nu sunt instruite, care provin din diverse tari din Africa si care pur si simplu lasa animalele neingrijite, a precizat presedintele ACEBOP.



Poti fi interesat si de