Producatorii au lansat initiativa Porc Crescut Romaneste

Producatorii au lansat initiativa Porc Crescut Romaneste


Romania a ajuns in ultimii 15 ani importator net de carne de porc, cu aproximativ 50% din consum, ceea ce inseamna ca fiecare al doilea gratar pe care il consumam este adus din afara, sustin producatorii romani de carne de porc.

porc romanescRomania a ajuns in ultimii 15 ani importator net de carne de porc, cu aproximativ 50% din consum, ceea ce inseamna ca fiecare al doilea gratar pe care il consumam este adus din afara, sustin producatorii romani de carne de porc.


Acestia considera ca numai daca va exista un sprijin real pentru sector din partea autoritatilor se va reduce acest trend al importurilor de carne de porc care s-au cifrat anul trecut la aproape 200.000 de tone.

Suntem intr-un paradox. Uniunea Europeana este net exportator de carne de porc, are cu 2-3 procente mai multa carne decat consuma, iar noi suntem net importatori cu 50%. Jumatate din carnea pe care o mancam in Romania este importata, ceea ce inseamna ca tot al doilea gratar pe care il consumam cu familia este adus din afara, este din import. Avand in vedere structura extrem de complexa a drumului carnii de porc din ferma pana in galantar, imi este foarte greu sa cred vreodata ca acea carnea importata pentru gratar, de unde o veni ea, este mai buna si mai proaspata decat cea pe care noi o producem acasa, a subliniat, la Indagra 2017, Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), la lansarea initiativei nationale Porc Crescut Romaneste.

In opinia acestuia, producatorii romani din acest sector pot produce carne de porc suficienta pentru asigurarea consumului, avem tot ce ne trebuie, atat infrastructura necesara cat si hrana pentru animale.

La randul sau, Larisa Ene, presedintele Asociatiei Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suin (AFISS), a afirmat ca este nevoie de o sustinere clara din partea autoritatilor, de politici economice corecte, dar si de un standard al produsului romanesc, in special al carnii de porc din magazin.

Avem ferme, avem infrastructura cu potential, dar in schimb fermierii nostri mor de foame. Mare parte dintre ei sunt oameni care au pierdut bani in ultimii doi ani de zile. Toate aceste ferme nu au reusit sa se dezvolte pentru simplul motiv ca muncesc si abia isi acopera datoriile. Autoritatile ar trebui sa aiba lucrul acesta pe masa de lucru, pentru ca oamenii acestia nu reusesc sa isi creasca investitiile, iar daca nu isi dezvolta exploatatiile o sa fie absorbiti sau o sa moara. Vrem politici economice corecte in primul rand. Vrem subventii, nu neaparat plati compensatorii, care sa fie concrete si nu de pe o zi sau alta, sa nu se stie anul viitor daca le luam sau nu. Nu asa se pune problema, pentru ca producatorul produce astazi, concureaza astazi pe 90 de euro si vinde peste trei luni cu 3,5 lei kilogramul. Avem doi ani de pierderi, si doua serii cu un pret extrem de mic, iar carnea care vine din import ajunge toata in galantar si nu am vazut, cand am vandut noi cu 3,5 lei porcul, o micsorare a pretului in magazin, a explicat Larisa Ene.

In opinia presedintelui AFISS, in Romania ar trebui sa existe un standard al produsului romanesc, al carnii de porc in special, iar consumatorul sa aiba garantia ca produsul provine de la ferme autohtone.

Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a precizat ca ministerul sustine initiativa producatorilor de carne de porc si a anuntat ca de la 1 ianuarie va intra in vigoare masura de bunastare la porc si pasare, iar pana la finele anului va fi adoptat in Parlament programul de sustinere a crescatorilor de porci din Romania care livreaza animale pentru abatorizare.

Initiativa nationala Porc Crescut Romaneste dezvoltata de fermieri pentru consumatori a fost lansata in cadrul Targului Indagra 2017 si isi propune sa redea carnii de porc crescut in Romania suprematia la masa romanilor.

In Romania, consumul anual de carne de porc este mai mic cu 30% fata de media europeana in Romania, acesta fiind in medie de 30-32 kg/locuitor.



Poti fi interesat si de