DSVSA: Mistretul contaminat radioactiv nu pune in pericol populatia

DSVSA: Mistretul contaminat radioactiv nu pune in pericol populatia


Nu exista niciun pericol pentru populatie in urma identificarii unui porc mistret contaminat radioactiv cu Cesiu-134 si Cesiu-137, acesta fiind primul caz de depasire a limitei maxime admise la acest parametru la nivelul judetului Suceava, a declarat directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Suceava, medicul veterinar Ioan Corduneanu.

dsvsa mistret pericolNu exista niciun pericol pentru populatie in urma identificarii unui porc mistret contaminat radioactiv cu Cesiu-134 si Cesiu-137, acesta fiind primul caz de depasire a limitei maxime admise la acest parametru la nivelul judetului Suceava, a declarat directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Suceava, medicul veterinar Ioan Corduneanu.


"Noi efectuam analize privind radioactivitatea in mod curent, potrivit programului strategic, atat la alimente cat si la furaje, fructe de padure, cat si pe probele recoltate de la porci mistreti vanati. Aceste analize se fac aleatoriu la porcii mistreti vanati, iar in acest caz, in urma efectuarii analizei privind radioactivitatea, s-a constatat o usoara crestere a cantitatii de Cesiu gasita in carcasa de porc fata de limita maxima admisa de 600 de Becquereli, rezultand 666 de Becquereli. Conform regulamentului european 733 din 2008, daca limita este depasita, produsele se dirijeaza catre distrugere si incinerare. Ceea ce s-a si intamplat si in aceasta situatie", a spus Corduneanu.

Acesta a precizat ca impreuna cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor s-a intocmit un program de supraveghere, iar pentru urmatorii 100 de porci mistreti impuscati in zona respectiva, din 10 in 10 porci mistreti se vor mai efectua analize privind radioactivitatea.

"Pe urmatorii 100 de porci care se vor impusca, din 10 in 10, vrem sa mai facem cate o proba prin esantionare, desi pana acum nu am avut niciodata nimic. Singura explicatie este ca porcul mananca radacinoase, radacini de copaci, iar in aceste radacini se pot cumula cantitati mai mari de elemente radioactive. Este posibil sa fi fost o cantitate mare de Cesiu in zona unde s-a alimentat porcul sau mai exista ipoteza, ca porcul sa vina din Ucraina. Dar toate acestea sunt ca supozitii. Singura recomandare pe care o fac este ca lumea sa nu intre in panica pentru ca nu are nicio motivatie. Este o situatie unica pana la ora actuala, cred ca nici la nivel de autoritate nu s-a mai inamplat, desi eu vorbesc despre judetul Suceava. Vom monitoriza situatia si in functie de ce vom gasi, pe programul stabilit, o sa vedem ce masuri vom lua si vom informa corect populatia. Deocamdata nu am gasit nimic nici in furaje, in fructe de padure, orice face parte din furajarea lui", a spus Corduneanu.

Acesta sustine ca toti porcii care vin de pe fondurile de vanatoare se examineaza obligatoriu, conform legislatiei, pentru PPA (peste porcina africana), trichineloza si in anumite etape pentru radioactivitate, microbiologie, reziduuri.

Un mistret impuscat pe un fond de vanatoare aflat la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina, gestionat de Directia Silvica Suceava, a fost identificat cu depasiri ale nivelului de contaminare radioactiva cu Cesiu-137 si Cesiu-134, a anuntat, joi, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) - Romsilva, Ciprian Pahontu.

"Pe raza Directiei Silvice Suceava s-a identificat un mistret, iar carnea care a fost dusa la analize a iesit cu depasiri ale nivelului de contaminare radioactiva. Este o noutate pentru noi. Mistretul a fost recoltat pe un fond de vanatoare, 17 Botus, gestionat de Ocolul Silvic Breaza, care se afla la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina. Acest lucru ne alarmeaza foarte tare si impreuna cu ANSVSA si Garda de Mediu si toate organele abilitate vom lua toate masurile de rigoare in perioada urmatoare. Noi am primit abia dimineata raportul si este vorba de o contaminare radioactiva cu Cesiu-134 si Cesiu-137. Mistretul a fost impuscat pe un fond de vanatoare si conform reglementarilor in vigoare trebuie sa facem analize pe carnea de vanat. Vom lua masuri suplimentare de analiza si supraveghere", a precizat Pahontu.

Seful Romsilva a precizat ca din cunostintele sale este prima data cand silviculturii s-au intalnit cu o asemenea situatie.

Contaminare radioactiva este de tipul celei de la Cernobil.

Potrivit datelor ANSVSA, in anul 2016, au fost realizate 7.381 de determinari de laborator pentru decelarea prezentei sau a nivelului de contaminanti (pesticide, micotoxine, metale grele), din care 1.384 de probe din produse alimentare au fost analizate pentru determinarea reziduurilor de metale grele si 2.658 de probe pentru masurarea nivelului de radioctivitate.

De asemenea, au fost analizate 73 de probe din conserve de peste, urmarindu-se determinarea urmatorilor parametri: histamina, plumb, cadmiu, mercur, staniu, precum si determinarea gradului de contaminare radioactiva cu Cesiu 134 si Cesiu 137.

"Rezultatele analizelor de laborator realizate de catre IISPV si de reteaua de laboratoare de la nivel national ale Autoritatii, din produse alimentare si din furaje (recoltate de pe teritoriul Romaniei sau importate din tari terte), infirma existenta unor produse alimentare sau furaje contaminate radioactiv, cu depasiri ale limitelor normale ale radioactivitatii, sau rezultate neconforme privind contaminarea cu metale grele", explicau reprezentantii ANSVSA intr-un comunicat transmis AGERPRES in data de 28 august.

Conform sursei citate, acest tip de analize se realizeaza in mod curent, pentru diferite tipuri de produse alimentare: lapte, produse lactate, carne si produse din carne, peste si produse din pescuit, miere, furaje pentru animale, fructe de padure, ciuperci, apa utilizata in procesul tehnologic de fabricare al alimentelor si produse alimentare deshidratate.



Poti fi interesat si de