Antrax confirmat la o bovina, in judetul Botosani

Antrax confirmat la o bovina, in judetul Botosani


Prezenta antraxului la o bovina din satul Flondora - comuna Manoleasa a fost confirmata de analizele de laborator, a anuntat, miercuri, seful Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Botosani, Minodora Vasiliu.

antrax botosaniPrezenta antraxului la o bovina din satul Flondora - comuna Manoleasa a fost confirmata de analizele de laborator, a anuntat, miercuri, seful Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Botosani, Minodora Vasiliu.


Potrivit acesteia, analizele confirma existenta infectiei la un animal ce murise si care ar fi transmis boala proprietarului acestuia.

"In acest moment, nu mai este suspiciune, ci confirmare. Confirmare apare in momentul in care exista un buletin de analiza, iar noi avem acum un buletin de analiza. Asta nu schimba datele problemei, pentru ca noi am tratat pana acum cazul ca si cum ar fi fost o confirmare", a afirmat Vasiliu, potrivit Agerpres.

Medicii veterinari au avut suspiciune si la o alta bovina, insa rezultatele analizelor de laborator au infirmat existenta antraxului.

Doua persoane, un barbat de 46 de ani si fiica acestuia de 16 ani, din satul Flondora - comuna Manoleasa sunt suspectate ca s-au imbolnavit cu antrax, dupa ce ar fi intrat in contact cu o bovina despre care se credea ca ar fi fost purtatoare a acestei infectii.

Suspiciunile au aparut dupa ce barbatul a ajuns la spital, unde prezenta simptomele specifice antraxului. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica, Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) si ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta s-au deplasat, luni dupa-amiaza, la Flondora, pentru a lua primele masuri pentru astfel de cazuri, prelevand probe atat de la animalul mort, cat si de la celelalte 22 de bovine pe care barbatul suspectat de antrax le are in gospodarie.

Ultimele doua cazuri de antrax au fost inregistrate in judetul Botosani in anul 2009.



Poti fi interesat si de