Balanta consumului de carne pe plan european: vest vs est

Balanta consumului de carne pe plan european: vest vs est


Consumul de carne este marcat de ambivalenta pe plan european. Daca locuitorii din vestul Europei au ajuns la saturatie si tind sa consume din ce in ce mai putina carne, cei din est aloca un buget tot mai mare pentru carne.

carne vConsumul de carne este marcat de ambivalenta pe plan european. Daca locuitorii din vestul Europei au ajuns la saturatie si tind sa consume din ce in ce mai putina carne, cei din est aloca un buget tot mai mare pentru carne.


Inainte de toate, trebuie sa avem in vedere ca fenomenul anti-carne face parte din civilizatia occidentala. A inceput in timpul revolutiei industriale, cand oamenii s-au mutat la orase pentru a lucra si au uitat de animalele pe care le aveau in gospodarie.

Datorita industrializarii si a cresterii economice, oamenii au consumat tot mai multa carne. In prezent, insa, realitatea este ca europenii occidentali mananca tot mai putina carne, pentru ca au un job ce implica multe ore petrecute la birou.

Un alt motiv pentru scaderea consumului de carne este schimbare obiceiurilor alimentare. Consumatorii nu mai mananca ce mancau in copilarie, pentru ca si-au dat seama ca trebuie sa traiasca mai sanatos si cred ca pot face asta doar daca mananca mai putina carne.

La polul opus se siteaza statele din centrul si estul Europei, unde consumul de carne creste datorita faptului ca oamenii avanseaza pe scara ierarhiei sociale. Treptat, au un venit din ce in ce mai mare, astfel ca pot manca mai multa carne.

Europa este dominata de aceasta ambivalenta. Unii, precum romanii, mananca mai mult carne, in vreme ce noi, belgienii, consumam mai putina carne, ne-a declarat Ren Maillard, presedinte Belgian Meat Office.

Cu ce alte provocari se confrunta sectorul carnii aflati citind materialul integral in numarul 50 al revistei INDUSTRIA CARNII.RO



Poti fi interesat si de