Emil Dumitru: O scadere a pretului la raft cu 5% ar fi de bun simt

Emil Dumitru: O scadere a pretului la raft cu 5% ar fi de bun simt


Reprezentantii din industria agroalimentara din Romania considera ca o scadere a pretului la raft cu 5% ar fi de bun simt", dupa o eventuala reducere sau eliminare a taxelor impuse de retaileri producatorilor romani, varianta ideala fiind perceperea unei taxe unice si reale pentru listarea in marile lanturi de magazine.

pret raftReprezentantii din industria agroalimentara din Romania considera ca o scadere a pretului la raft cu 5% ar fi de bun simt", dupa o eventuala reducere sau eliminare a taxelor impuse de retaileri producatorilor romani, varianta ideala fiind perceperea unei taxe unice si reale pentru listarea in marile lanturi de magazine.

Taxe de deschidere magazin, taxe notariale, taxe de asezare la raft, taxe de publicitate, de aparitie in acele pliante... toate lucrurile astea nu fac altceva decat, pe de o parte, pentru produsele romanesti din industria agroalimentara romaneasca, sa fie un pret la raft mai mare comparativ cu marca proprie a magazinului. (...) Daca ar fi eliminate aceste taxe, s-ar constata de fapt o asezare a principiilor normale de comert intre vanzator si cumparator. Noi, cei din industria agroalimentara romaneasca, estimam ca pretul la raft va scadea nu foarte mult, pentru ca plaja in care adaosul comercial al supermarketului, de la 5,5 lei pana la 12 lei, de exemplu, va trebui sa scada nemaiexistand acel instrument de refacturare, acele prestari de servicii care de fapt nu au nicio legatura cu actul de comert in sine. O scadere de 5% a pretului la raft ar fi de bun simt", a declarat presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, Emil Dumitru, in cadrul Congresului Viitorul industrei carnii astazi, organizat de revista INDUSTRIA CARNII.RO

Totodata, Asociatia Romana a Carnii (ARC) sprijina campania de reducere a taxelor de raft, insa ea trebuie privita doar ca un parteneriat intre producatori si marile lanturi de magazine.

Campania de reducere a taxelor de raft este binevenita, dar trebuie privita ca un parteneriat bine construit pe baze reale intre producatori si marile lanturi de magazine. Noi trebui sa fim parteneri cu toti jucatorii de pe piata din Romania, atat in relatia dintre producatori, cat si cu marile lanturi de magazine", a spus directorul executiv al ARC, Vladimir Manastireanu.

In acest context, se doreste perceperea unei taxe unitare pentru listarea in marile lanturi de magazine, dar care sa nu includa toate taxele actuale.

Absolut toti producatorii romani vor sa se listeze in marile lanturi de magazine, pentru ca sunt volume mari de vanzari si o marja de profit vine din acest tip de comert. Pe langa comertul traditional, acesta poate sa reprezinte si peste 50% din cifra de afaceri a unui producator, insa trebuie sa recunoastem ca exista taxe foarte mari practicate de magazine si ele trebuie sa fie reale, atat din punct de vedere al celor care cumpara marfa din raft, cat si al producatorului. Suntem de acord cu perceperea unei taxe unitare pentru listare, dar nu exagerata, pentru ca pana la urma diferenta de calitate, de produs si de marca o face cumparatorul. Ideal ar fi o taxa unica, reala, dar exista pericolul ca ea sa includa toate taxele actuale care se percepeau la incheierea unui contract. Sunt de acord ca numai dialogul si statul la masa tratativelor intre producatori si supermarketuri pot duce la o solutie convenabila ambelor parti", a mai spus Manastireanu.



Poti fi interesat si de