Masurile de finantare PNDR 20142020, publicate pe site-ul MADR

Masurile de finantare PNDR 20142020, publicate pe site-ul MADR


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a publicat versiunea consultativa a fiselor masurilor de finantare a investitiilor din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020, iar incepand de saptamana viitoare vor incepe consultarile in cadrul unor grupuri de lucru cu toti actorii implicati in dezvoltarea viitorului program.

ptpndrMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a publicat versiunea consultativa a fiselor masurilor de finantare a investitiilor din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020, iar incepand de saptamana viitoare vor incepe consultarile in cadrul unor grupuri de lucru cu toti actorii implicati in dezvoltarea viitorului program.
Potrivit documentului, pe noul PNDR vor fi disponibile 8,015 miliarde de euro din FondulEuropean Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), aceste sume fiind orientate catre 14 masuri principale. Sumele cele cele mai importante vor fi alocate catre masura privind investitiile in active fizice, care are prevazute fonduri de 2,057 miliarde de euro cu submasurile dedicate modernizarii fermelor, procesarii si infrastructurii, dar si catre masura privind dezvoltarea exploatatiilor si a intreprinderilor cu circa 800 de milioane de euro. Jumatate din aceasta suma va merge catre instalarea tinerilor fermieri.

De asemenea, masura privind serviciile de baza si reinnoirea satelor in mediul rural are alocata o suma de 1,1 miliarde euro, iar masurile de mediu si clima - 2,38 de miliarde de euro.

Principalele prioritati ale PNDR 2014-/2020 sunt modernizarea si cresterea viabilitatii exploatatiilor agricole prin consolidarea acestora, deschiderea catre piata si procesarea produselor agricole, incurajarea intineririi generatiilor de agricultori prin sprijinirea instalarii tinerilor fermieri, dezvoltarea infrastructurii rurale de baza ca preconditie pentru atragerea investitiilor in zonele rurale si crearea de noi locuri de munca si implicit la dezvoltarea spatiului rural.

De asemenea, se urmareste incurajarea diversificarii economiei rurale prin promovarea crearii si dezvoltarii IMM-urilor in sectoarele nonagricole din mediul rural si incurajarea dezvoltarii localeplasate in responsabilitatea comunitatii prin intermediul abordarii programului LEADER, careimbunatateste competitivitatea, calitatea vietii si diversificarea economiei rurale, precum sicombaterea saraciei si excluderii sociale. Nu in ultimul rand, prin noul PNDR se doreste promovarea sectorului pomicol, ca sector cu nevoi specifice, prin intermediul unui subprogram dedicat.



Poti fi interesat si de