Pretul carnii de pasare, mai mic cu 10-12% la poarta fermei

Pretul carnii de pasare, mai mic cu 10-12% la poarta fermei


Pretul la carnea de pasare s-a redus cu circa 10% fata de perioada similara a anului trecut, principala cauza fiind evaziunea ridicata din piata. In prezent, kilogramul de carne la poarta fermei se vinde cu 6 lei pe kilogram, sub pretul de cost al producatorilor.

gaina2bPretul la carnea de pasare s-a redus cu circa 10% fata de perioada similara a anului trecut, principala cauza fiind evaziunea ridicata din piata. In prezent, kilogramul de carne la poarta fermei se vinde cu 6 lei pe kilogram, sub pretul de cost al producatorilor.
Pretul este cu 10-12% mai jos decat anul trecut, din cauza importurilor foarte mari de carne, care vin cu evaziune fiscala. Acest aspect ii determina pe producatorii romani sa coboare preturile ca sa isi poata vinde produsele. Se vinde, dar se vinde jos, la pret de faliment si dureaza chestia aceasta de cateva luni. Cred ca daca mai continuam asa urmeaza colapsul. Singura solutie pe care o vad este reducerea TVA, este cea mai importanta si singura, pentru ca preturile sunt deja foarte mici. Am vazut pe piata carcasa cu 8-9 lei, din care 24% este TVA. Cred ca este un pret de neacceptat din punct de vedere economic", a declarat pentru Agerpres Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).

Reprezentantul industriei avicole din Romania apreciaza ca reducerea TVA la 9% ar trebui sa aduca scaderi imediate de preturi in procente similare cu cele de reducere a cotei TVA, iar carnea de pasare si ouale ar trebui sa fie mai ieftine cu 15%.

"Dupa reducerea TVA la 9%, nu doar teoretic ci si practic ar trebui sa vedem preturi mai jos cu 15%. Acum toate produsele pe care le vedem in magazine au o cota de TVA de 24%", a explicat Van.
Potrivit datelor UCPR, avicultorii produc intr-o luna obisnuita in jur de 100 - 120 de milioane de oua pe luna, insa vanzarile cresc pana la 170 - 180 de milioane de oua in perioada pregatitoare Pastelui.
Pe de alte parte, Ilie Van a precizat ca productia de carne se mentine la nivelul perioadei similare din 2014 respectiv la 35.000 de tone pe luna si "nu estimam nicio crestere, poate chiar o reducere, daca nu scade TVA".

Presedintele UCPR afirma ca industria este "in suferinta" din cauza diminuarii exporturilor pe piata Uniunii Europene corelate, totodata, cu dublarea importurilor la preturi foarte mici.

"Exporturile au scazut anul trecut cu 15% fata de 2013, in timp ce importurile au crescut cu 25%. Toate acestea, respectiv reducerea exporturilor si majorarea pe importuri au dus o supra-oferta pe piata si o scadere a pretului la carnea de pasare la poarta fermei cu cel putin 12%. Marii producatori din Europa au avut un excedent de carne din cauza embargoului rusesc si nu au mai avut nevoie sa cumpere de la noi, chiar si produse procesate. Aceasta tendinta se mentine din pacate si in 2015. Aproximativ 85% din exporturile noastre erau orientate catre piata Uniunii Europene si deocamdata nu sunt perspective "sa cucerim" alte piete din afara UE", a declarat Van.

Din datele furnizate de seful UCPR, industria avicola romaneasca a exportat anul trecut aproape 70.000 de tone de carne si produse din carne de pasare, in timp ce importurile au depasit 130.000 de tone.
Romania are in jur de 500 de ferme avicole autorizate sanitar-veterinar, care apartin unui numar de 250 de societati membre ale UCPR. Cei 200 de producatori de oua din UCPR realizeaza 85% - 90% din productia autohtona de oua obtinuta in sistem industrial, iar productia anuala de oua se ridica la circa 1,36 de miliarde de bucati.



Poti fi interesat si de