Eugenia Caragui: Trebuie redus TVA-ul daca vrem sa mai avem produse romanesti pe piata
Joi, 13 Martie 2014
Joi, 13 Martie 2014
Intr-un interviu acordat in exlusivitate pentru revista INDUSTRIA CARNII.RO, presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Eugenia Caragui, ne dezvaluie care sunt principalele obiective pe care ARC si le propune pentru anul 2014.Cresterea exportului de produse romanesti din carne, reducerea taxei pe valoare adaugata, eliminarea scandalurilor mediatice si schimbarea perceptiei clientilor asupra calitatii produselor sunt doar cateva propuneri care pot imbunatati semnificativ industria carnii.
Ce obiective aveti in calitate de presedinte al ARC?
Sa deschidem impreuna noi piete de desfacere cu sprijinul si aportul profesionist al colectivului din ANSVSA. Piata chineza poate deveni cat de curand o noua piata de desfacere pentru
Romania. La vizita primului ministru al Chinei s-a semnat dj un memorandum cu autoritatile sanitar-veterinare din aceasta tara si preconizam semnarea unui protocol pentru carnea de vita. Calitatea produselor noastre este superioara asa incat preturile vor acoperi cheltuielile de transport si stocare a marfii. Exportul de conserve de carne va fi, de asemenea, o prioritate pentru procesatorii nostri. O posibila destinatie este piata Japoniei cu specificatia ca produsele sa fie de cea mai buna calitate la preturi competitive ce ar putea acoperi cheltuielile, piata japoneza fiind o piata a produselor scumpe. De asemenea, piata Coreei si Vietnamului sunt piete cu o mare deschidere spre gusturi europene incat merita ca procesatorii nostri sa se indrepte spre acestea. O alta piata importanta pentru noi este Rusia care din pacate nu a fost accesata de 25 de ani. Asteptam ca ANSVSA sa finalizeze demersurile institutionale si sa reprogramam o noua vizita pregatita temeinic la nivelul cerintelor impuse.
Cum veti actiona in acest an pentru a convinge autoritatile sa reduca TVA-ul si la carne?
Inca din primele zile ale anului 2014 am avut intalniri cu institutiile statului carora le-am solicitat sprijinul in vederea sustineriica in cel mai scurt timp si industria carnii sa beneficieze de
reducerea TVA-ului. Avand in vedere ca si Ungaria a redus TVA la 5% la carne si preparate din carne, se impune reducerea cat mai rapida a TVAului la toate produsele alimentare si pastrarea gamei de produse de calitate in favoarea consumatorului pentru a nu permite introducerea produselor externe in detrimentul producatorilor romani. S-a demonstrat ca odata cu cresterea TVA-ului productia a scazut cu 35% - 40%, au intrat in insolventa peste 30% din societatile de procesare, s-a redus forta de munca cu 65% - 70%, fapte ce au dus la diminuarea bugetului de stat si la scaderea nivelului de trai. Reducerea TVA-ului va conduce la cresterea productivitatii, cresterea consumului, cresterea locurilor de munca, diminuarea somajului, cresterea exportului, eliminarea evaziunii fiscale, inlaturarea concurentei neloiale, eliminarea contrabandei cu materii prime si salvarea unor unitati de productie retehnologizate care sunt la un pas de faliment.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...