Caz atipic de Boala vacii nebune in Spania


Autoritatile sanitare din Spania au identificat un caz de encefalopatie spongiforma (boala vacii nebune) intr-o forma atipica, la o ferma de bovine din Camargo, regiunea Cantabria, din Spania.

boala vacii nebuneAutoritatile sanitare din Spania au identificat un caz de encefalopatie spongiforma (boala vacii nebune) intr-o forma atipica, la o ferma de bovine din Camargo, regiunea Cantabria, din Spania.

In ferma respectiva, o vita dintr-un efectiv de 51 de capete a fost gasita pozitiva. Cohorta a fost localizata, in prezent fiind in desfasurare o ancheta.

Encefalopatia spongiforma bovina (ESB), cunoscuta ca boala vacii nebune, este o boala mortala, cu actiune neurodegenerativa la bovine, care provoaca o degenerare spongioasa in interiorul creierului si maduvei spinarii, provocand ochi rosii. Boala are o lunga perioada de incubatie, de aproximativ 4 ani, afectand de obicei bovinele adulte, cu varsta intre 4 si 5 ani, toate rasele fiind la fel de sensibile.

La om boala este cunoscuta ca noua varianta a bolii Creutzfeldt-Jakob, in aprilie 2008 ea ugcigand 163 de oameni in Marea Britanie.



Poti fi interesat si de