Bugetul MADR, aprobat in Comisii. Plata la timp a subventiilor, o prioritate

Bugetul MADR, aprobat in Comisii. Plata la timp a subventiilor, o prioritate


Bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in suma de 17,38 miliarde de lei a primit, sambata, raport favorabil din partea Comisiilor de buget-finante ale Parlamentului, cu 18 voturi pentru si opt impotriva.

madrfdsBugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in suma de 17,38 miliarde de lei a primit, sambata, raport favorabil din partea Comisiilor de buget-finante ale Parlamentului, cu 18 voturi pentru si opt impotriva.


Din noua amendamente depuse au fost avizate trei, iar acestea vizeaza o reasezare a sumelor in interiorul bugetului.

Avem bani, avem programe, avem sume in buget. Suma totala pentru minister este de 17,383 miliarde de lei si ea sustine toate programele pe care le-am prezentat, in primul rand fiind asigurarea la timp a subventiilor. Mecanismele sunt in acest program, in asa fel incat avansul sa inceapa la 15 octombrie si sa se termine la 30 noiembrie, iar platile regulare la 1 decembrie si sa se incheie la 31 martie. Sunt stabilite toate sumele, mecanismele si responsabilitatile, a declarat, sambata, Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la dezbaterile din Comisiile de buget-finante ale Parlamentului.

Acesta a precizat ca un alt proiect important este refacerea sistemului de irigatii si se afla ca fundamentare in buget cu trei etape de derulare, prima incepand in 2017.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are prevazut un buget de 17,38 miliarde de lei in 2017, in crestere cu 83,4% fata de executia preliminara din 2016 si reprezinta 2,13% din PIB.

Este pentru prima data de cand stiu - si am participat de 15 ori la analiza unui buget la nivelul tarii in acest domeniu - este prima data cand bugetul este construit pe programe si are in spate etapele de derulare, persoanele care raspund, iar in buget ca atare sumele destinate derularii acestor programe, a precizat Petre Daea.

Fondurile din bugetul de stat ale MADR reprezinta 17,036 miliarde de lei, finantarea nerambursabila a UE pentru programele POPAM si FEGA - 346,4 milioane de lei, iar veniturile proprii ale ministerului - 650.000 de lei.

Din bugetul de stat destinat finantarii, ajutoarele de stat acordate producatorilor agricoli, inclusiv renta viagera, reprezinta 2,35 miliarde de lei, cheltuielile de personal, intretinere si functionare - 1,53 de miliarde de lei, iar cheltuielile destinate finantarii programelor din fonduri europene nerambursabile FEGA, FEADR si FEPAM - 13,13 miliarde de lei.

Principalele programe si masuri sustinute din buget sunt in numar de 13 si vizeaza asigurarea la timp a subventiilor pentru agricultori, iar suma prevazuta este de 2,23 miliarde de lei, refacerea sistemului de irigatii - 1,4 miliarde de lei, apa gratuita la statiile de punere sub presiune - 90 de milioane de lei, dezvoltarea sistemului antigrindina si de cresterea precipitatiilor - 100 de milioane de lei, cresterea absorbtiei fondurilor europene - 3,7 miliarde de euro in 2017.

De asemenea, alte programe prevazute pentru 2017 sunt: programul de sustinerea tomatelor cu fonduri de 180 de milioane de lei, programul pentru sustinerea carnii de porc - 220 de milioane de lei, programul national de cercetare - dezvoltare - 62 de milioane de lei, incurajarea productiei bio - 15 milioane de lei, program de incurajare a activitatilor din zona de munte - 170 de milioane de lei, credite de dezvoltare pentru stimularea productiei vegetale, zootehnice, acvacultura si industrie alimentara cu dobanzi reduse si garantii, scutirea de TVA la materiile prime si servicii - 170 de milioane de lei, angajarea tinerilor in agricultura cu un impact bugetar de 25 de milioane de euro, calificarea lucratorilor din agricultura - 24.000 de cursanti.

Proiectul de buget pe 2017 este construit pe o crestere economica de 5,2% in anul 2017. Veniturile bugetare proiectate pentru anul 2017 reprezinta 31,2% din PIB, iar cheltuielile 34,2%. Pentru anul 2017 se estimeaza un nivel al deficitului bugetar (cash) de 2,96% din PIB, in timp ce deficitul ESA este estimat la 2,98% din PIB.

Parlamentul urmeaza sa dea votul final asupra celor doua acte normative marti, 7 februarie, intr-o sedinta de plen comun care va incepe la ora 10:00.



Poti fi interesat si de