ANAF schimba decontul de TVA pentru agricultori de la 1 ianuarie

ANAF schimba decontul de TVA pentru agricultori de la 1 ianuarie


Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) propune un nou model de decont de TVA pentru agricultori, avand in vedere modificarile fiscale intervenite la inceputul acestui an, potrivit unui comunicat al ANAF, transmis AGERPRES.

agriculturaAgentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) propune un nou model de decont de TVA pentru agricultori, avand in vedere modificarile fiscale intervenite la inceputul acestui an, potrivit unui comunicat al ANAF, transmis AGERPRES.


Din 1 ianuarie 2017 a fost introdus regimul special pentru agricultori care le permite acestora sa beneficieze de o compensatie in cota forfetara pentru taxa aferenta achizitiilor. Totodata persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care efectueaza achizitii de la agricultori pot deduce aceasta compensatie. (...) Aceste schimbari legislative necesita aprobarea unui nou model de decont de TVA. Decontul de taxa pe valoarea adaugata propus se utilizeaza incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente primei perioade fiscale din anul 2017, se subliniaza in comunicat.

Totodata, institutia reaminteste faptul ca TVA este de 19%, incepand cu data de 1 ianuarie 2017, cota care se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile nescutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse.

Precizam ca persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care efectueaza in perioada de raportare numai operatiuni in interiorul tarii, pot opta pentru completarea formularului de decont simplificat, prin bifarea casutei corespunzatoare din programul de asistenta pus la dispozitie pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, se mai spune in comunicat.



Poti fi interesat si de