Primele masuri din noul PNDR vor fi deschise la sfarsitul anului 2014

Primele masuri din noul PNDR vor fi deschise la sfarsitul anului 2014


Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Daniel Constantin a declarat, joi, ca primele masuri din Programul National de Dezvoltare Rurala vor fi deschise spre sfarsitul anului. Autoritatile romane incearca insa sa-i convinga pe oficialii de la Bruxelles ca programul sa devina operational chiar din prima parte a anului viitor pe masurile privind partea de procesare, acestea urmand sa fie sustinute, intr-o prima faza, din bugetul national. Draftul programului va fi trimis la Bruxelles spre sfarsitul lunii ianuarie- inceputul lunii februarie, urmand ca discutile sa aiba loc in iunie -iulie, a declarat Daniel Constantin in cadrul conferintei organizate cu ocazia Zilei Media pentru Dezvoltare Rurala, eveniment de informare in contextul integrarii PNDR.

hMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Daniel Constantin a declarat, joi, ca primele masuri din Programul National de Dezvoltare Rurala vor fi deschise spre sfarsitul anului. Autoritatile romane incearca insa sa-i convinga pe oficialii de la Bruxelles ca programul sa devina operational chiar din prima parte a anului viitor pe masurile privind partea de procesare, acestea urmand sa fie sustinute, intr-o prima faza, din bugetul national. Draftul programului va fi trimis la Bruxelles spre sfarsitul lunii ianuarie- inceputul lunii februarie, urmand ca discutile sa aiba loc in iunie -iulie, a declarat Daniel Constantin in cadrul conferintei organizate cu ocazia Zilei Media pentru Dezvoltare Rurala, eveniment de informare in contextul integrarii PNDR.



Prezent la eveniment, fostul comisar european pentru Agricultura Franz Fischler, a precizat ca din cauza intarzierilor la nivel decizional, inclusiv la nivelul Comsiei Europene, implementarea noului PNDR va incepe cu adevarat abia in 2015, anul 2014 fiind mai mult un an intermediar. In ce priveste Romania, Fischler a declarat ca tara noastra trebuie sa isi stabileasca clar tintele pentru urmatorii ani.

Daca obiectivele sunt clare, pot fi oferite corect si prioritatile. Este foarte important ca toti factorii interesati de derularea acestui program sa fie implicate. Trebuie ca punerea in aplicare sa fie cat se poate de simpla. Nu doar documentatia venita de la Bruxelles este apasatoare, uneori ea devine deficitara si prin modalitatile nationale de implementare, a mai precizat Fischler.

Noul PNDR se va concentra pe un numar mai redus de masuri care vor aborda nevoile identificate pe baza analizei sectoriale socio-economice si de mediu, dar si a analizei SWOT pentru spatial rural romanesc si vor reflecta directiile de actiune in dezvoltarea agriculturii din Romania. Fondurile de care Romania va dispune in viitorul PNDR 2014-2020 depasesc 8 miliarde de euro. In actualul program, gradul de absorbtie pe agricultura a depasit 63%, a afirmat ministrul Daniel Constantin.



Poti fi interesat si de