ANSVSA: Sanctiuni pentru comercializarea porcilor fara certificat de sanatate

ANSVSA: Sanctiuni pentru comercializarea porcilor fara certificat de sanatate


Comercializarea porcilor vii din gospodariile populatiei in targurile si oboarele autorizate sanitar-veterinar, ca si miscarea porcilor de la exploatatiile nonprofesionale catre abator, sunt permise cu respectarea anumitor conditii, iar nerespectarea acestora atrage sanctiuni atat pentru vanzatori, cat si pentru cumparatori, atentioneaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), intr-un comunicat remis de Agerpres. ANSVSA recomanda pentru consumatorii si crescatorii de animale, in perioada premergatoare Sarbatorilor de Iarna, evitarea unor situatii ce pot pune in pericol sanatatea consumatorilor, dar si a animalelor. Miscarea porcilor vii catre abator, atunci cand trec printr-un targ de animale, se poate efectua numai daca animalele sunt insotite de certificatul de sanatate, de formularul de miscare si de documentul privind informatiile pentru lantul alimentar.

porciviiComercializarea porcilor vii din gospodariile populatiei in targurile si oboarele autorizate sanitar-veterinar, ca si miscarea porcilor de la exploatatiile nonprofesionale catre abator, sunt permise cu respectarea anumitor conditii, iar nerespectarea acestora atrage sanctiuni atat pentru vanzatori, cat si pentru cumparatori, atentioneaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), intr-un comunicat remis de Agerpres. ANSVSA recomanda pentru consumatorii si crescatorii de animale, in perioada premergatoare Sarbatorilor de Iarna, evitarea unor situatii ce pot pune in pericol sanatatea consumatorilor, dar si a animalelor. Miscarea porcilor vii catre abator, atunci cand trec printr-un targ de animale, se poate efectua numai daca animalele sunt insotite de certificatul de sanatate, de formularul de miscare si de documentul privind informatiile pentru lantul alimentar.

Sacrificarea porcilor si comercializarea carnii sunt interzise in targurile de animale si in vecinatatea acestora. Crescatorii care vor sa vanda porci vii in targ, pentru a respecta legea si a nu avea probleme cu autoritatile, trebuie sa verifice daca targul este autorizat sanitar veterinar si este supravegheat de un medic veterinar. La intrarea in targ, se recomanda ca medicul veterinar responsabil sa examineze animalele aduse la vanzare. Pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si evitarea posibilei infestari cu parazitul Trichinella, ANSVSA recomanda ca cetatenii sa nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obtinute din aceasta de la persoane neautorizate, precum si din locuri sau spatii neautorizate si nesupravegheate sanitar veterinar.

Carnea proaspata trebuie cumparata doar din unitati autorizate, care, prin programul de control implementat de inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, garanteaza ca aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurata asistenta sanitara veterinara permanenta. In conditiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergatoare Craciunului, unii romani continua sa cumpere carne proaspata sau produse si preparate din carne de porc sau chiar porci vii, crescuti in gospodarie, pentru sacrificare. S-au intalnit situatii in care unii dintre crescatorii de porci in sistem gospodaresc aleg sa vanda sau sa sacrifice animalele, evitand controlul sanatatii acestora de catre medicii veterinari.

Sacrificarea porcului si consumarea acestuia in familie, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, poate avea consecinte grave, spun reprezentantii ANSVSA. Daca porcul este bolnav de trichineloza, cei care au consumat carnea infestata se vor imbolnavi si vor fi supusi unui tratament pentru o perioada relativ lunga, existand posibilitatea aparitiei unor complicatii si reactii adverse.

In situatia in care medicul veterinar constata ca porcul este bolnav, crescatorul va fi despagubit de stat la valoarea de piata a animalului
ANSVSA recomanda cetatenilor sa nu consume carnea si sa nu o prepare pana nu obtin de la medicul veterinar atestatul ca a fost examinata pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabila si pentru carnea obtinuta de la porcii mistreti.



Poti fi interesat si de