12 companii active pe piata comercializarii cerealelor, suspectate de incalcarea regulilor de concurenta

12 companii active pe piata comercializarii cerealelor, suspectate de incalcarea regulilor de concurenta


Un numar de 12 companii active pe piata comercializarii cerealelor din Bucuresti si din tara sunt vizate de o investigatie declansata de Consiliul Concurentei /CC/, iar cazul in care se constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri a anuntat institutia.

cerealeUn numar de 12 companii active pe piata comercializarii cerealelor din Bucuresti si din tara sunt vizate de o investigatie declansata de Consiliul Concurentei /CC/, iar cazul in care se constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri a anuntat institutia.

Potrivit Agerpres, in acest sens au fost efectuate inspectii inopinate la sedii si puncte de lucru ale principalelor companii active pe piata comercializarii cerealelor din Bucuresti si din tara, privind o posibila intelegere anticoncurentiala pentru fixarea preturilor la achizitia cerealelor. Companiile vizate de investigatia declansata de autoritatea de concurenta sunt Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise Agricultura, Brise Group, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera si United Grain.

"La declansarea acestei investigatii am tinut cont de specificul si sezonalitatea sectorului: avand in vedere perisabilitatea produselor si lipsa posibilitatilor de depozitare la dispozitia producatorilor mici si mijlocii, este mult mai probabil ca o intelegere anticoncurentiala intre comercianti sa fie pusa in practica in aceasta perioada, cand oferta de cereale este mare. In pregatirea investigatiei am colaborat cu mai multe institutii ale statului si am organizat cu minutiozitate inspectiile desfasurate la nivel national', a declarat presedintele CC, Bogdan Chiritoiu, intr-un comunicat de presa.

Documentele si declaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei. In cazul in care Consiliul va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Pe de alta parte, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale /MADR/ a solicitat, recent, Consiliului Concurentei sa analizeze aspectele referitoare la stabilirea unor preturi si conditii inechitabile de tranzactionare a semintelor de consum din recolta acestui an si sa dispuna masuri pentru restabilirea unui mediu concurential normal pe piata produselor agricole. Fermierii romani sustin ca preturile cerealelor au scazut la jumatate fata de anul trecut in urma recoltelor bune obtinute in acest an, ceea ce nu le va permite sa obtina profit daca vor alege sa vanda in aceasta perioada.

Productia de grau obtinuta, in 2013, se ridica la 7,296 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, dupa cum a afirmat recent ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, iar la orz si orzoaica recolta a depasit 1,511 milioane tone.



Poti fi interesat si de