O noua boala virulenta ameninta recoltele de grau din Europa si Africa de Nord

O noua boala virulenta ameninta recoltele de grau din Europa si Africa de Nord


O tulpina noua, foarte distructiva, a unei boli care a afectat recolta de grau din Sicilia anul trecut s-ar putea raspandi in intregul bazin al Marii Mediterane in 2017, amenintand recoltele si mijloacele de existenta ale micilor fermieri, au avertizat expertii citati de Reuters.

grauO tulpina noua, foarte distructiva, a unei boli care a afectat recolta de grau din Sicilia anul trecut s-ar putea raspandi in intregul bazin al Marii Mediterane in 2017, amenintand recoltele si mijloacele de existenta ale micilor fermieri, au avertizat expertii citati de Reuters.


Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a ONU (FAO) a facut apel la tarile din Europa si Africa de Nord sa dea dovada de vigilenta pentru a impiedica posibilele focare de rugina neagra a graului sa se transforme in epidemii care sa afecteze productia alimentara.

In 2016, sute de hectare de grau au fost afectate in Sicilia de aceasta boala provocata de ciuperca Puccinia graminis, in cel mai grav atac de acest fel care a lovit Europa in peste 50 de ani, sustin cercetatorii.

Nu am mai vazut asa ceva in cinci sau sase decenii, a declarat David Hodson, din cadrul Centrului international pentru ameliorarea porumbului si graului (CIMMYT).

In urma unei a analize a CIMMYT si a universitatii din Aarhus, din Danemarca, cercetatorii au atras atentia intr-un articol publicat in revista Nature ca boala a fost provocata de o tulpina noua de rugina neagra a graului, o contaminare cu o ciuperca ce poate distruge o intreaga recolta in cateva saptamani daca este netratata.

Este foarte agresiva, a declarat Biagio Randazzo, agronomul care a descoperit primul boala, precizand ca in Sicilia diferite tipuri de grau cu continut ridicat de gluten, precum si culturi de grau pentru paine sau ovaz au fost afectate.

Sporii de rugina neagra a graului sunt imprastiati de vant si in 2017 ciuperca ar putea afecta recoltele din tari apropiate precum Grecia, Albania, Libia sau Tunisia, au avertizat cercetatorii.
Contaminarea nu este totusi una sigura, pentru ca este posibil ca sporii sa nu fi supravietuit temperaturilor foarte scazute din aceasta iarna, au adaugat ei.

Expertul FAO in domeniul bolilor plantelor Fazil Dusunceli a declarat ca boala ar putea reprezenta un pericol in special pentru fermierii mici din Africa de Nord, care produc o mare parte din cantitatea de grau din regiune.

Stropirea timpurie cu fungicide este foarte importanta pentru limitarea focarelor, potrivit cercetatorilor, dar micii fermieri de multe ori nu au banii si nu dispun de expertiza necesara pentru a le utiliza eficient, a apreciat el. Ei sunt mai vulnerabili, a spus el intr-un interviu.

Un risc suplimentar este reprezentat de recenta aparitie in unele zone din Europa, Africa si Asia a doua noi tulpini ale unei alte boli, respectiv rugina galbena a graului, al caror impact potential nu este inca clar.

Este mai important ca niciodata ca specialistii din institutiile internationale si tarile producatoare de grau sa colaboreze pentru a opri aceste boli. Trebuie sa fim prompti si meticulosi in modul in care abordam aceasta problema, a precizat Dusunceli intr-un comunicat.

Peste un miliard de oameni din tarile in curs de dezvoltare se bazeaza pe grau ca sursa de hrana si venit, potrivit FAO.



Poti fi interesat si de