Wednesday, Jan 24th

Last update04:22:47

Te afli aici: Evenimente Interne Iohannis: Romania poate sa se impuna ca o forta in domeniul agricol

banner optim 540x130
 

Iohannis: Romania poate sa se impuna ca o forta in domeniul agricol

  • PDF
iohannis foto1Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la targul Indagra, ca Romania beneficiaza de un potential imens in agricultura, insa a aratat ca acesta trebuie valorificat in mod inteligent si durabil.

"Am toata convingerea ca Romania beneficiaza de un potential imens in agricultura, pe care insa trebuie sa il valorificam in mod inteligent si durabil", a spus presedintele Klaus Iohannis.

El a mai aratat ca Romania detine a sasea cea mai mare suprafata agricola din Uniunea Europeana si ca se afla printre primii 10 exportatori de grau si porumb la nivel global.

"Avem tot ceea ce ne trebuie pentru ca tara noastra sa se impuna ca o veritabila forta in domeniul agricol si alimentar, dar pentru ca acest lucru sa se intample trebuie recuperate intarzierile si eliminate unele neajunsuri", a mentionat presedintele Iohannis.

Seful statului a dat ca exemplu faptul ca in prima jumatate a anului importurile de produse agroalimentare au fost de aproape 3,5 miliarde de euro, in crestere cu 17% fata de anul trecut, insa exporturile au crescut cu doar 4,5%, ceea ce a atras un deficit comercial de peste 1 miliard de euro numai din produsele agricole.

"In aceasta privinta, este esential sa iesim din cercul vicios prin care exportam materii prime, deci implicit subventii, si importam produse cu valoarea adaugata ridicata. De aceea este important ca evolutiile din agricultura sa imbogateasca lantul valoric, prin dezvoltarea sectorului zootehnic si a industriei alimentare. Evident, acestea sunt probleme structurale cu care agricultura Romaniei nu se confrunta doar de ieri, de azi, ci de multi ani", a spus Iohannis.

El a mai aratat ca una dintre problemele importante cu care se confrunta domeniul agriculturii se refera la fragmentarea proprietatii, context in care a transmis ca isi doreste ca Guvernul sa incurajeze asocierea dintre fermierii mici si mijlocii.

"La noi, fermele mici, cu suprafete sub 10 hectare, au o pondere de sub 98% din totalul fermelor existente, in timp ce, in tarile cu agricultura performanta, fermele competitive au in general suprafete de peste 50 de hectare. Din acest motiv, doresc sa vad ca Guvernul incurajeaza fermierii mici si mijlocii sa se asocieze, pentru ca ei sa devina mai competitivi, mai productivi si astfel sa iasa din capcana agriculturii la scara mica", a declarat Iohannis.

Seful statului i-a incurajat si pe tineri sa opteze pentru agricultura.

"Satul romanesc poate renaste numai prin si impreuna cu agricultura. De aceea, ii incurajez pe tineri sa-si intoarca fata catre agricultura, cu optimism, dar mai ales cu interesul economic de a face performanta in agricultura. Antreprenoriatul, indiferent de domeniu, poate fi cel mai dinamic si sigur catalizator pentru dezvoltarea clasei de mijloc in Romania", a completat Iohannis.

Ultima actualizare în Luni, 20 Noiembrie 2017 10:42


banner agerpress nou 554x80