Romania, locul trei in UE la cresterea comertului cu amanuntul

Romania, locul trei in UE la cresterea comertului cu amanuntul


Romania s-a situat, in decembrie 2016, pentru a doua luna consecutiv, pe pozitia a treia in Uniunea Europeana in ceea ce priveste ritmul de crestere a volumului comertului cu amanuntul, cu un avans de 7,9% comparativ cu aceeasi luna a anului 2015, cresteri mai mari fiind inregistrate doar in Luxemburg (14,7%) si Slovenia (10,1%), arata datele publicate de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

romania amanuntRomania s-a situat, in decembrie 2016, pentru a doua luna consecutiv, pe pozitia a treia in Uniunea Europeana in ceea ce priveste ritmul de crestere a volumului comertului cu amanuntul, cu un avans de 7,9% comparativ cu aceeasi luna a anului 2015, cresteri mai mari fiind inregistrate doar in Luxemburg (14,7%) si Slovenia (10,1%), arata datele publicate de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

In zona euro, comertul cu amanuntul a crescut cu 1,1% in ritm anual, in timp ce in Uniunea Europeana s-a inregistrat un avans de 2,3%. Comertul cu amanuntul in UE 28 a fost influentat de faptul ca vanzarile de produse non-alimentare au crescut cu 3,3%, in timp ce vanzarile de alimente, bauturi si tigari s-au majorat cu 1,4% iar vanzarile de combustibili au crescut cu 0,3%.

Pe ansamblul anului 2016, comparativ cu 2015, volumul comertului cu amanuntul a crescut cu 1,8% in zona euro si cu 2,8% in UE.

In cazul Romaniei, Institutul National de Statistica (INS) a informat ca volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut ca serie bruta cu 13,5% anul trecut, comparativ cu anul precedent, pe fondul avansului vanzarilor de produse nealimentare (+15,2%), vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+13,7%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+10,2%).

Potrivit INS, in ultima luna a anului trecut, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut ca serie bruta cu 5,4% si a scazut ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 0,1%, comparativ cu luna precedenta.



Poti fi interesat si de