2016, al cincilea an consecutiv de scadere a pretului alimentelor la nivel mondial

2016, al cincilea an consecutiv de scadere a pretului alimentelor la nivel mondial


Preturile produselor alimentare au scazut cu 1,5% in 2016, comparativ cu 2015, anul trecut fiind al cincilea an consecutiv de scadere a pretului la alimente, in conditiile in care ieftinirea cerealelor, carnii si produselor lactate a depasit cresterea preturilor la zahar si uleiuri vegetale, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), citata de Reuters.

pret scazutPreturile produselor alimentare au scazut cu 1,5% in 2016, comparativ cu 2015, anul trecut fiind al cincilea an consecutiv de scadere a pretului la alimente, in conditiile in care ieftinirea cerealelor, carnii si produselor lactate a depasit cresterea preturilor la zahar si uleiuri vegetale, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), citata de Reuters.
Anul trecut a fost marcat de un declin constant al pretului la cereale, care a scazut cu 9,6% fata de 2015 si cu 39% fata de varful atins in 2011, in timp ce pretul la zahar a crescut cu 34,2% in ritm anual, iar cel al uleiurilor vegetale cu 11,4%.

Incertitudinile economice, inclusiv evolutiile cursului de schimb, ar putea sa influenteze si mai mult pietele alimentare in acest an, a declarat economistul sef al FAO, Abdolreza Abbassian.

In decembrie 2016, comparativ cu luna precedenta, indicele preturilor la produsele alimentare la nivel mondial calculat de FAO a ramas stabil la 171,8 puncte, fata de 171,9 puncte in noiembrie, in pofida unei scaderi de 8,6% a pretului la zahar.

Potrivit FAO, pretul la zahar a fost influentat de deprecierea realului brazilian, dar si de prognozele referitoare la o crestere de 18% a productiei in principala regiune a Braziliei in care se cultiva trestie de zahar.

In schimb, pretul la uleiuri vegetale a crescut cu 4,2% in luna decembrie 2016, atingand cel mai ridicat nivel de dupa luna iulie 2014. Cotatiile la uleiul de palmier au crescut din cauza stocurilor globale reduse, in timp ce cotatiile la uleiul de soia au fost stimulate de perspectivele cresterii consumului de biodiesel in America de Nord si de Sud.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. Pe ansamblu, in 2016, acest indice a ajuns la o valoare medie de 161,6 puncte, cu 1,5% sub nivelul din 2015.



Poti fi interesat si de