Romania importa anual 80.000 de tone de peste


Romania importa anual peste 80.000 de tone de peste, deoarece capacitatea de productie nationala nu depaseste 30.000 de tone, desi pestele era considerat pe vremuri mancarea saracului, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

inport pesteRomania importa anual peste 80.000 de tone de peste, deoarece capacitatea de productie nationala nu depaseste 30.000 de tone, desi pestele era considerat pe vremuri mancarea saracului, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Desi pretul pestelui a ramas relativ stabil in ultimii ani, potrivit FAO, sa nu uitam ca pe vremuri pestele era mancarea saracului si acum a devenit un lux pentru anumite specii. Calcanul este un peste rar si scump. Avem mult peste adus din afara. Romania importa cam 80.000 de tone in fiecare an, iar capacitatea de productie nationala nu este decat de 30.000 de tone. Romanul a inceput sa consume tot mai mult peste si de aceea se apeleaza la import, a precizat ministrul Agriculturii, intrebat despre evolutia pretului pestelui si al altor produse alimentare in Romania.

Ministrul a subliniat ca este dificil sa comenteze evolutia preturilor in conditiile in care, in urma cu cateva decenii, Romania era un mare producator de peste oceanic.

E dificil sa comentam asupra pretului, dar daca ne uitam la ce era in urma cu cateva decenii, cand Romania era mare producatoare pentru ca avea vase si pescuit oceanic putem spune ca preturile au crescut, a adaugat Irimescu.

In ceea ce priveste preturile la alte produse alimentare, carne, lapte sau zahar, seful MADR a subliniat ca doar piata poate dicta aceste tarife, in functie de cerere si oferta.

Intotdeauna piata este cea care dicteaza. Daca este lasata libera, pretul este raportul dintre cerere si oferta si este dificil sa spunem altceva. MADR nu are niciun fel de interventie, la fel nici UE, pentru ca nu mai exista mecanisme de interventie pe piata. E foarte limitata stocarea privata pe diverse produse, a adaugat seful MADR.

Pretul global al produselor alimentare a atins in septembrie cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni, in conditiile unei aprecieri cu 2,9%, din cauza cresterii pretului la produsele lactate, potrivit datelor Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) publicate pe 6 octombrie.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna septembrie 2016, acest indice a crescut cu 2,9% comparativ cu luna august, pana la un nivel de 170,9 puncte. Pretul produselor lactate a crescut cu 14%, cel mai mare avans inregistrat dupa luna noiembrie 2009, in timp ce pretul zaharului a urcat cu 6,7%.

Actuala crestere de preturi se datoreaza asteptarilor potrivit carora scaderea productiei de lapte in Uniunea Europeana si un debut slab al anului agricol in Oceania vor duce la limitarea cantitatilor disponibile la export, dupa oferte in exces in ultimii doi ani, a subliniat FAO.SaveSave



Poti fi interesat si de