Romania, vicecampioana in UE la cresterea comertului cu amanuntul

Romania, vicecampioana in UE la cresterea comertului cu amanuntul


Luxemburg si Romania au inregistrat in august cel mai semnificativ avans din Uniunea Europeana al comertului cu amanuntul, comparativ cu perioada similara din 2015, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

vicecampioana ueLuxemburg si Romania au inregistrat in august cel mai semnificativ avans din Uniunea Europeana al comertului cu amanuntul, comparativ cu perioada similara din 2015, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In zona euro, comertul cu amanuntul a crescut cu 0,6% in ritm anual, in timp ce in Uniunea Europeana s-a inregistrat un avans de 2,1%. Comertul cu amanuntul in UE 28 a fost influentat de faptul ca vanzarile de produse non-alimentare si de combustibili au crescut fiecare cu 2,9%, in timp ce vanzarile de alimente, bauturi si tigari s-au majorat cu 1%.

Cele mai mari cresteri au fost raportate in Luxemburg (12,6%), Romania (11,7%) si Polonia (10,8%), singurele scaderi fiind inregistrate in Franta (minus 1,5%) si Danemarca (minus 0,8%).

In august, comparativ cu luna precedenta, comertul cu amanuntul a scazut cu 0,1% in UE si in zona euro, dupa ce in iulie s-a inregistrat o crestere de 0,3% in zona euro si de 0,5% in Uniunea Europeana.

Comertul cu amanuntul in UE 28 a fost influentat de faptul ca vanzarile produse nonalimentare si vanzarile de alimente, bauturi si tigari au scazut fiecare cu 0,2%, in timp ce vanzarile de combustibili s-au majorat cu 0,2%.

Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Luxemburg (3,6%), Irlanda (1,5%) si Slovacia (1%), iar cel mai semnificativ declin in Estonia, Polonia si Finlanda (toate cu minus 0,6%). In Romania, comertul cu amanuntul a crescut cu 0,2% in august, fata de un declin de 0,4% in iulie.SaveSave



Poti fi interesat si de