Harta actualizata a focarelor de dermatoza nodulara la bovine

Harta actualizata a focarelor de dermatoza nodulara la bovine


Focare de dermatoza nodulara a bovinelor au fost semnalate in noua tari din apropierea Romaniei, cele mai multe, 216, fiind raportate in Bulgaria.

harta dermatozaFocare de dermatoza nodulara a bovinelor au fost semnalate in noua tari din apropierea Romaniei, cele mai multe, 216, fiind raportate in Bulgaria.
Ultima situatie a focarelor arata ca de la inceputul anului si pana in data de 23 august 2016 au fost inregistrate 7 focare in Albania, in Bulgaria - 216 focare, iar in Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei - 100 focare, insa vaccinarea este in curs de desfasurare. De asemenea, in Kosovo sunt 12 focare; Muntenegru: 62 focare; Serbia: 218 focare; Turcia: 78 focare; Grecia: 95 de focare; Rusia: 235 de focare, iar boala a ajuns la granita de nord-est a Ucrainei si vaccinarea este in curs de desfasurare.

Potrivit ANSVSA, Croatia, tara in care nu evolueaza boala, a declansat vaccinarea in data de 8 august 2016, in zonele Osijek-Baranja, Vucuvar-Srjem, Brod-Posavina, Split-Dalmatia si Dubrovnik-Neretova, pentru a crea o zona tampon la granitele cu tarile infectate. Ca urmare a masurilor luate de autoritatile din Zagreb, Croatia nu poate face comert sau muta animalele in afara zonelor in care are loc vaccinarea.

Astfel, bovinele vii, rumegatoarele salbatice crescute in captivitate, materialul seminal, embrionii si ovulele provenite de la animalelor vaccinate nu au voie sa paraseasca zona in care sunt detinute, se arata in comunicat.

De asemenea, carnea proaspata si preparatele din carne provenite de la animalele vaccinate din Croatia, colostrul, laptele proaspat, pieile neprelucrate vor fi plasate pe piata din afara zonei de vaccinare numai daca sunt indeplinite anumite conditii menite sa impiedice raspandirea bolii, precizeaza ANSVSA.

Agentul etiologic al dermatozei nodulare contagioase a bovinelor este un virus din familia Poxviridae, genul Capripoxvirus, virusuri foarte rezistente la actiunea agentilor fizici si chimici.SaveSave



Poti fi interesat si de