Situatia pie?ei carnii de porc din Romania, dezbatuta la Bruxelles

Situatia pie?ei carnii de porc din Romania, dezbatuta la Bruxelles


Romania a solicitat la Bruxelles recunoasterea situatiei exceptionale de pe piata carnii de porc unde o serie de astfel de exploatatii nu au cereri de livrare si se afla, astfel, in imposibilitatea de a-si respecta angajamentele privind criteriile de bunastare, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

1 cporcRomania a solicitat la Bruxelles recunoasterea situatiei exceptionale de pe piata carnii de porc unde o serie de astfel de exploatatii nu au cereri de livrare si se afla, astfel, in imposibilitatea de a-si respecta angajamentele privind criteriile de bunastare, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
In context, Romania a solicitat ca acestor exploatatii sa li se poata oferi posibilitatea de a intrerupe temporar angajamentul fara ca aceasta sa genereze consecinte financiare.

Romania a semnalat situatia deosebita in care se gasesc exploatatiile de porcine care au incheiat in cadrul PNDR 2007-2014 angajamente multianuale pentru respectarea criteriilor de bunastare. Din cauza situatiei extraordinare de pe piata carnii de porc, o serie de astfel de exploatatii neavand cereri de livrare sunt in imposibilitatea de a-si respecta angajamentele, fiind in pericol de faliment. Aceste exploatatii nu isi pot permite popularea neavand desfacere, fapt ce conduce la intreruperea angajamentului cu consecinte asupra finantarii deja primite. Astfel, Romania a solicitat ca situatia exceptionala de pe piata carnii de porc sa fie recunoscuta si sa se poata oferi posibilitatea acestor exploatatii de a intrerupe temporar angajamentul fara ca aceasta sa genereze consecinte financiare", arata comunicatul citat.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a participat in 14 martie 2016, la Bruxelles (Belgia), la Consiliul Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit). Intre subiectele aflate pe ordinea de zi cel mai important a vizat situatia pietelor.

Intre masurile pe care Romania le considera necesare in ce priveste sectorul carnii de porc mentionam: alocarea de resurse financiare suplimentare care sa compenseze pierderile de venit suferite de producatori, relansarea mecanismului de stocaj privat si ajustarea perioadelor de implementare, lansarea unor mecanisme pentru promovarea si incurajarea exporturilor, crearea in sectorul carnii de porc, similar ca in sectorul laptelui a unui observator permanent care sa monitorizeze situatia pietei etc, subliniaza MADR.



Poti fi interesat si de