Populatia porcina din Estonia, in scadere cu 14%

Populatia porcina din Estonia, in scadere cu 14%


Populatia porcina din Estonia se confrunta cu dificultati, in principal, din cauza pestei porcine africane, anunta Global Meat News.

populatiaPopulatia porcina din Estonia se confrunta cu dificultati, in principal, din cauza pestei porcine africane, anunta Global Meat News.
In 2015, populatia porcina a acestei tari a scazut cu aproape 14%, pana la 330.000 de capete. Per total, pierderile industriei au ajuns la 7 milioane de euro anul trecut, iar previziunile pentru 2016 arata ca acestea ar putea ajunge la 36 de milioane de euro.

Urmas Lahti, presedintele cooperativei de crestere a porcilor din Estonia, solicita Guvernului sa acorde o mai mare atentie problemelor privind zonele de carantina, din moment ce 11 din cele 31 de ferme care operau in sistem de carantina anul trecut au intrat in faliment.

Ajutoarele de la stat sunt singura posibilitate prin care industria crescatoare de porci poate supravietui acestei crize, au declarat reprezentantii celor mai mari producatori de carne de porc, HKScan si Atria Eesti, care au trimis o scrisoare comuna la Ministerul Agriculturii, cerand ajutoare financiare de 500 de euro pentru fiecare scroafa de reproductie.

La inceputul lui 2016, numarul de scroafe de reproductie s-a redus cu o treime pana la 20.000 de capete, arata scrisoarea trimisa Ministerului. Potrivit aceleiasi surse: S-au promis subventii de 12,6 milioane de euro pentru sectorul porcin al tarii, dar pana acum zootehnistii au primit doar 2,6 milioane de euro, adica 27% din intreaga suma alocata subventiilor. Din aceste fonduri, cateva au fost alocate producatorilor care au intrat deja in faliment si care au iesit de pe piata.

Daca vor primi ajutoare financiare, crescatorii vor reusi sa mareasca populatia porcina pana la 30.000 de capete in urmatorii ani, sunt de parere analistii.



Poti fi interesat si de