Exporturile de produse agroalimentare totalizeaza 3,27 miliarde euro la 8 luni

Exporturile de produse agroalimentare totalizeaza 3,27 miliarde euro la 8 luni


Romania a intrat pe excedent comercial dupa primele opt luni din acest an, exporturile de produse agroalimentare totalizand 3,27 de miliarde de euro, un plus de 11,4% fata de aceeasi perioada din 2013, a declarat miercuri, pentru Agerpres, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

exporturi-porumb11Romania a intrat pe excedent comercial dupa primele opt luni din acest an, exporturile de produse agroalimentare totalizand 3,27 de miliarde de euro, un plus de 11,4% fata de aceeasi perioada din 2013, a declarat miercuri, pentru Agerpres, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.


"Balanta comerciala cu produse agroalimentare va fi pozitiva si in acest an pentru ca la sfarsitul lunii august am intrat deja pe excedent comercial. Comparativ cu anul trecut, cand aveam un deficit comercial de 137 de milioane de euro la opt luni, acum avem un sold pozitiv de 140,6 milioane de euro. Daca anul trecut am incheiat pe plus cu circa 50 de milioane de euro, anul acesta am recuperat aproape 300 de milioane de euro in aceasta perioada si cred ca vom avea o suma mult mai buna la sfarsitul acestui an. Este important ca va fi al doilea an consecutiv cu balanta comerciala pozitiva", a subliniat Daniel Constantin.

Seful MADR a adaugat ca exporturile de produse agroalimentare au urcat cu 11,4% in primele opt luni din acest an, totalizand 3,274 miliarde de euro.

"Dincolo de faptul ca suntem pe plus, exporturile au ajuns la 3,274 miliarde de euro in primele opt luni, fata de 2,938 de miliarde de euro, in aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce arata o crestere cu 11,4%. In topul exporturilor au ramas graul, porumbul, tigaretele si semintele de rapita", a mentionat ministrul Agriculturii.

In opinia acestuia, Portul Constanta a devenit cel mai important port din Europa, depasind portul Rouen din Franta, in conditiile in care exporturile de cereale vor depasi 15,3 milioane de tone.

"Portul Constanta este primul port din Europa din punct de vedere al comertului cu cereale, depasind anul acesta portul Rouen din Franta, care a fost ani de zile in topul comertului cu cereale. Anul acesta, Portul Constanta are o crestere cu 30% fata de anul 2013 si se pare ca pana la sfarsitul anului, ceea ce s-a numit record in 2013, adica acea cantitate de 15,3 milioane de tone de cereale, va fi depasita. Si aici vorbim de productiile care se exporta, nu numai din Romania ci si din regiune, Ungaria, Serbia", a adaugat Daniel Constantin.

Romania a reusit, in 2013, pentru prima data in ultimii 20 de ani, sa inregistreze un excedent de peste 300 de milioane de euro in comertul cu produse agroalimentare, fata de un deficit de aproape 800 de milioane de euro in anul 2012.



Poti fi interesat si de