Romania a reintrat pe deficit in comertul cu produse agroalimentare

Romania a reintrat pe deficit in comertul cu produse agroalimentare


Romania a reintrat pe deficit - 1,9 milioane de euro - in comertul cu produse agroalimentare, dupa primele patru luni din 2014, in conditiile in care primul trimestru din acest an a fost incheiat cu un excedent de 9,4 milioane de euro, un plus mentinut de altfel timp de sapte luni consecutiv.

romania1Romania a reintrat pe deficit - 1,9 milioane de euro - in comertul cu produse agroalimentare, dupa primele patru luni din 2014, in conditiile in care primul trimestru din acest an a fost incheiat cu un excedent de 9,4 milioane de euro, un plus mentinut de altfel timp de sapte luni consecutiv.


"Dupa primele patru luni din 2014, balanta comerciala a consemnat un deficit de 1,9 milioane de euro, in scadere cu 99,5% fata de valoarea inregistrata in perioada corespunzatoare din 2013, cand soldul negativ a atins nivelul de 362,8 milioane de euro. In conditiile in care exporturile au crescut cu 22,8% si importurile s-au diminuat cu 5,5%, determinand reducerea deficitului cu 360,9 milioane de euro fata de aceeasi perioada din 2013, reintrarea pe deficit a balantei comerciale, dupa sapte luni in care rezultatul a fost excedentar, poate fi explicata in principal prin mai slaba performanta a fluxurilor lunii aprilie 2014, a doua luna consecutiv de scadere a exporturilor, dupa varful exceptional din februarie 2014, respectiv exporturi de 308,2 milioane euro in aprilie 2014, fata de 358,7 milioane euro in aprilie 2013 si comparativ cu 453,4 milioane euro in luna februarie 2014", potrivit informatiilor furnizate de MADR.

In perioada ianuarie-aprilie, exporturile Romaniei de produse agroalimentare totalizau 1,478 miliarde de euro, in crestere cu 22,8%, fata de perioada similara din 2013, iar importurile au fost de 1,479 miliarde de euro, in scadere cu 5,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este optimist ca anul 2014 se va incheia pe plus in ceea ce priveste balanta comerciala cu produse agroalimentare a Romaniei, la fel ca in 2013, chiar daca in prezent importurile au devansat exporturile.

"Pe balanta pe patru luni, au crescut foarte mult exporturile. Acestea sunt mai mari decat anul trecut, cand a fost un an de exceptie, si s-au diminuat si importurile. Nu suntem pe pozitiv pe primele patru luni, dar pana la finele anului vom fi sigur pe pozitiv si cred ca va fi chiar mai bine decat anul trecut", a declarat, la inceputul saptamanii, ministrul Agriculturii.

Conform datelor MADR, in perioada martie - aprilie 2014, valoarea lunara a importurilor a depasit valoarea lunara a exporturilor de produse agroalimentare, situatie care nu s-a mai repetat din luna iulie 2013.
"Fata de aceeasi perioada din 2013, in primele patru luni din anul curent, exporturile au crescut cantitativ si valoric la majoritatea grupelor de produse agroalimentare: porumb, tigari, seminte si ulei de floarea-soarelui, animale vii din specia ovine sau caprine etc. Prin exceptie, la grau, desi cantitatea livrata la extern a fost mai mare cu 19,3% (+176.900 tone), incasarile au fost mai mici cu 6,8 milioane de euro, din cauza pretului mai scazut al graului pe pietele internationale in prima parte a anului 2014 raportat la perioada similara din 2013. De asemenea, au scazut exporturile de margarina, branzeturi si carne de pasare", precizeaza reprezentantii Ministerului Agriculturii.

Fara a implica tranzactii spectaculoase cantitativ, ca in cazul cerealelor, exportul de nuci a crescut de 3,2 ori, stimulat de cererea sporita si preturile foarte bune oferite, comparabile cu pretul ciocolatei sau al produselor alimentare procesate, asigurand venituri mai mari cu 15 milioane de euro fata de rezultatul primelor patru luni din 2013.

Principalele grupe de produse la care, fata de perioada de referinta, a scazut importul, au fost: porumbul (- 30,5 milioane de euro), sroturile de soia (- 22,1 milioane de euro), graul (- 14,7 milioane de euro), cafeaua (-11,2 milioane de euro) si tigarile (-8,3 milioane de euro).

La carnea de porc, boabe de soia si ciocolata, importurile au marcat principalele cresteri valorice, respectiv 9,8 milioane euro, 7,4 milioane de euro si 4,9 milioane de euro.

De asemenea, au crescut importurile de animale vii din specia porcine (cu 4,6 milioane de euro) si de carne de pasare (cu 1,9 milioane de euro).
Uniunea Europeana a fost principalul partener in comertul exterior cu produse agroalimentare al Romaniei. Astfel, in primele patru luni din anul 2014, livrarile catre statele membre UE au avut o pondere valorica de 62,8%, iar achizitiile intracomunitare de produse agroalimentare au detinut o pondere de 85,3%.

In primul trimestru al acestui an, Romania a exportat produse agroalimentare in tarile intra si extracomunitare de aproape 1,17 miliarde de euro, in crestere cu 38,4% fata de aceeasi perioada din 2013, in timp ce importurile au urcat cu doar 0,6%, pana la 1,16 miliarde de euro. Balanta comerciala cu produse agroalimentare a Romaniei a inregistrat, in primele trei luni, un excedent de 9,4 milioane de euro, comparativ cu un deficit de 308,9 milioane euro inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

Romania a reusit, in 2013, pentru prima data in ultimii 20 de ani, sa inregistreze un excedent de peste 300 de milioane de euro in comertul cu produse agroalimentare, fata de un deficit de aproape 800 de milioane de euro in anul 2012, transmite Agerpres.



Poti fi interesat si de