FAO/OECD: Preturile la cereale vor scadea pe masura ce productia creste

FAO/OECD: Preturile la cereale vor scadea pe masura ce productia creste


Preturile mondiale la cereale vor scadea, probabil, in urmatorii doi ani dupa care se vor stabiliza, in conditiile in care fermierii cresc productia intr-un ritm mai rapid decat cererea, se arata in perspectivele agricole publicate vineri de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), transmite Bloomberg.

fao-cereale11Preturile mondiale la cereale vor scadea, probabil, in urmatorii doi ani dupa care se vor stabiliza, in conditiile in care fermierii cresc productia intr-un ritm mai rapid decat cererea, se arata in perspectivele agricole publicate vineri de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), transmite Bloomberg.


Intr-un voluminos raport cu privire la evolutia agriculturii mondiale in 2014-2023, cele doua organizatii estimeaza ca pretul mediu al graului ar putea scadea pana in sezonul 2016-2017, in timp ce preturile la cerealele cu boabe mari precum porumbul vor scadea in acest an si vor ramane stabile in restul deceniului. Desi dietele se schimba pentru a include mai multe proteine, grasimi si zahar, cerealele vo ramane 'in centrul alimentatiei umane', apreciaza cele doua agentii internationale.

'Recentele scaderi de preturi la principalele produse sunt asteptate sa continue in urmatorii doi ani dupa care se vor stabiliza la niveluri de dinaintea lui 2008', se arata in ultimul raport cu privire la perspectivele agricole elaborat de OED si FAO.

Conform prognozelor, productia mondiala de grau din acest an ar urma sa creasca pana la 710,5 milioane tone de la o medie de 692,1 milioane tone in ultimele trei sezoane, fiind posibil sa ajunga la 778,1 milioane tone pana in 2023. De asemenea, productia totala de cerealele cu boabe mari va fi de 1,273 miliarde tone in acest an, fata de o medie de 1,208 miliarde tone, si o prognoza de 1,418 miliarde tone in 2023.

Cele doua organizatii precizeaza ca proiectiile lor sunt bazate pe presupuneri cu privire la politicile guvernamentale, piete, vreme si evolutii macroeconomice insa unele zone de incertitudine care sunt greu de preconizat, de genul epizootiilor animale, nu au fost incluse.



Poti fi interesat si de