Productia de carne a Romaniei a crescut la toate speciile

Productia de carne a Romaniei a crescut la toate speciile


Productia de carne a Romaniei a crescut la toate speciile in martie, raportat la februarie, insa, in comparatie cu aceeasi luna a anului 2013, numarul animalelor si al pasarilor sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut la ovine, caprine si pasari si au crescut la bovine si porcine, conform datelor provizorii anuntate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS).

carnecrestereProductia de carne a Romaniei a crescut la toate speciile in martie, raportat la februarie, insa, in comparatie cu aceeasi luna a anului 2013, numarul animalelor si al pasarilor sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut la ovine, caprine si pasari si au crescut la bovine si porcine, conform datelor provizorii anuntate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, in martie 2014, comparativ cu februarie 2014, numarul total de bovine sacrificate a crescut cu 34,2%, la 51.000 de capete, de la 38.000 de capete, iar greutatea lor in carcasa s-a majorat cu 29,8%, totalizand 7.804 tone, fata de 6.011 tone.In unitatile industriale specializate, numarul de bovine sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 11,1%, respectiv cu 5,8%. In luna martie 2014, ponderea bovinelor sacrificate in unitatile industriale specializate a fost de 19,6% din totalul sacrificarilor de bovine, precizeaza INS.

Numarul total de porcine sacrificate a crescut, in martie, raportat la februarie, cu 20,1%, pana la 407.000 de capete, iar greutatea acestora in carcasa s-a majorat cu 15,2%, la 32.156 tone.Numarul de porcine sacrificate in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 8,4%, respectiv cu 9,5%. In luna martie 2014, sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate au reprezentat 73% din totalul porcinelor sacrificate.Numarul total de ovine si caprine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut, in martie, de 6,1 ori, respectiv de patru ori, fata de februarie. Astfel, numarul animalelor sacrificate a ajuns, in martie, la 6.000 de capete, greutatea lor in carcasa la 4.500 de tone.

Taierile in unitatile industriale specializate, care au o pondere de 1,2% din totalul sacrificarilor de ovine si caprine, au crescut, atat numeric, cat si la greutatea in carcasa, de doua ori, respectiv de 1,6 ori.
Si numarul total al pasarilor sacrificate a urcat in martie, cu 5,8% fata de februarie, ajungand la 18,616 milioane de capete, in timp ce greutatea lor in carcasa a crescut cu 4,1%, la 29.258 tone. In unitatile industriale specializate s-au realizat 91% din totalul taierilor de pasari. Sacrificarile in acest tip de unitati au crescut, atat la numarul de pasari sacrificate, cat si la greutatea in carcasa a acestora cu 5,8%, respectiv cu 7,3%.

Potrivit datelor INS, in martie 2014, comparativ cu martie 2013, numarul total de bovine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 4,1%, respectiv cu 3,7%. Sacrificarile de bovine in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa s-au majorat cu 11,1%, respectiv cu 5%. Numarul total de porcine sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 27,2%, respectiv cu 19,8%. Sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate au crescut cu 1,7%, iar greutatea in carcasa a acestora a scazut cu 1,5%.

Numarul total de ovine si caprine sacrificate si greutatea lor in carcasa s-au redus cu 9%, respectiv cu 8,1%. Sacrificarile de ovine si caprine in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au scazut de sase ori, respectiv de 2,9 ori.

Numarul total al pasarilor sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au scazut cu 2%, respectiv cu 2,1%. In unitatile industriale specializate s-au inregistrat cresteri atat la numarul pasarilor sacrificate cat si la greutatea in carcasa a acestora cu 4,9%, respectiv cu 5,2%.

Potrivit Agerpres, in lunile analizate greutatea medie in carcasa la animalele si pasarile sacrificate, prezinta usoare oscilatii, subliniaza INS. In perioada martie 2013 - martie 2014, cele mai mari cresteri ale greutatii in carcasa s-au inregistrat in lunile decembrie si aprilie la porcine, respectiv la ovine si caprine, cand au loc sacrificarile traditionale ocazionate de sarbatorile de Craciun si Paste, conform sursei citate.



Poti fi interesat si de