O familie ar putea economisi peste 75 de euro/an daca s-ar reduce TVA la carne

O familie ar putea economisi peste 75 de euro/an daca s-ar reduce TVA la carne


O familie ar putea economisi peste 75 de euro/an daca s-ar reduce cota TVA pentru carne si produse din carne la 5%, iar fiecare roman ar putea avea, anual, cu 81 de lei mai mult in buzunar decat in prezent, conform studiilor efectuate de reprezentantii din industrie, publicate pe platforma de comunicare www.taietva.ro.

tvameatO familie ar putea economisi peste 75 de euro/an daca s-ar reduce cota TVA pentru carne si produse din carne la 5%, iar fiecare roman ar putea avea, anual, cu 81 de lei mai mult in buzunar decat in prezent, conform studiilor efectuate de reprezentantii din industrie, publicate pe platforma de comunicare www.taietva.ro.
"Dupa reducerea cotei TVA pentru carne si produsele din carne, fiecare roman va avea, anual, cu 81 lei mai mult in buzunar decat acum. O familie cu patru membri va plati anual pe carne peste 1.700 lei, iar cu TVA 5% ar face o economie de aproximativ 325 de lei, avand pe masa aceeasi cantitate de produse", precizeaza un comunicat al producatorilor din industria carnii. Acestia considera ca pentru un calcul exact ar trebui adaugate si economiile facute pentru "preparate din carne", "peste si preparate din peste" si "alte tipuri de carne", insa pentru aceste categorii nu sunt studii exacte in ceea ce priveste preturile medii.

Potrivit Agerpres, un roman consuma aproape 58 de kilograme de carne in fiecare an, din care 18,5 kilograme de carne de pui, 11,8 kilograme de carne de porc, 3,2 kilograme de carne de vita, 12,4 kilograme de preparate din carne, 7,5 kilograme de peste si produse din peste si 4,06 kilograme de carne de alt tip.

"Pretul mediu pentru un kilogram de carne de pasare, cu TVA de 24%, este de 9 lei, ceea ce inseamna o cheltuiala anuala/familie de 666 lei. Cu TVA de 5%, aceeasi cantitate de carne de pui ar costa numai 539,5 lei, fiind realizata o economie de 126,5 de lei. Pentru carnea de porc, pretul mediu, cu TVA de 24%, este de 17 lei/kg, respectiv o cheltuiala de 802,5 lei anual. Cu TVA de 5%, din bugetul familiei s-ar cheltui 650 de lei, iar economia ar fi de 152,5 de lei. Pretul mediu pentru carnea de vita, cu TVA de 24%, este de 18 lei/kilogram. Cheltuiala pe un an s-ar ridica la 238 de lei, insa cu TVA de 5%, costul ar fi de numai 192,5 de lei, ceea ce inseamna o economie de 45,5 lei", arata studiile efectuate de producatorii din industria carnii.

Prin intermediul platforma on-line de comunicare a campaniei www.taietva.ro, romanii se pot implica direct in procesul de taiere a TVA la carne si preparatele din carne prin semnarea unei petitii on-line, pot distribui bannerele campaniei si pot trimite cate un mail politicienilor pe care i-au ales. In plus, pot urmari demersurile facute pentru scaderea TVA.

Reducerea TVA la carne si preparatele din carne este o prioritate pentru industria carnii din Romania. Campania 'TAIE TVA' este sustinuta de toate asociatiile profesionale importante din Romania - Federatia Nationala PROAGRO, de Asociatia Romana a Carnii (ARC), Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) si Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).



Poti fi interesat si de