Productia de carne de porc a crescut cu 10,3%


Productia de carne de porc a crescut cu 10,3% in luna noiembrie 2013, comparativ cu luna octombrie, pana la 31.411 tone, in conditiile in care si sacrificarile de porcine au inregistrat un plus de 8,1%, totalizand 387.000 de capete, potrivit datelor provizorii anuntate marti de Institutul National de Statistica (INS). In luna noiembrie 2013, ponderea sacrificarilor de porcine in unitatile industriale specializate a fost de 80,4% din totalul porcinelor sacrificate. Numarul de porcine sacrificate in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au scazut cu 7,2%, respectiv cu 4,2%. Comparativ cu luna noiembrie 2012, numarul total de porcine sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au scazut cu 1%, respectiv cu 4,6%. Sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate au crescut atat ca numar de porcine sacrificate cat si ca greutate in carcasa cu 5,1%, respectiv cu 4,9%.

5555555Productia de carne de porc a crescut cu 10,3% in luna noiembrie 2013, comparativ cu luna octombrie, pana la 31.411 tone, in conditiile in care si sacrificarile de porcine au inregistrat un plus de 8,1%, totalizand 387.000 de capete, potrivit datelor provizorii anuntate marti de Institutul National de Statistica (INS). In luna noiembrie 2013, ponderea sacrificarilor de porcine in unitatile industriale specializate a fost de 80,4% din totalul porcinelor sacrificate. Numarul de porcine sacrificate in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au scazut cu 7,2%, respectiv cu 4,2%. Comparativ cu luna noiembrie 2012, numarul total de porcine sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au scazut cu 1%, respectiv cu 4,6%. Sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate au crescut atat ca numar de porcine sacrificate cat si ca greutate in carcasa cu 5,1%, respectiv cu 4,9%.


In ceea ce priveste numarul total de bovine sacrificate si greutatea lor in carcasa, acestea au scazut in noiembrie 2013, comparativ cu luna precedenta, cu 18,5%, respectiv cu 19,4%. In unitatile industriale specializate numarul de bovine sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut cu 7,1%, respectiv cu 1,9%. In luna noiembrie 2013, ponderea bovinelor sacrificate in unitatile industriale specializate a fost de 24,5% din totalul sacrificarilor de bovine.

Potrivit datelor INS, in luna noiembrie 2013 au fost sacrificate 53.000 de bovine, fata de 65.000 in octombrie 2013, iar productia de carne a fost de 7.798 tone fata de 9.672 tone cu o luna in urma. Comparativ cu aceeasi luna din 2012, numarul total de bovine sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut cu 22,1%, respectiv cu 33,9%. Sacrificarile de bovine in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au scazut cu 13,3 %, respectiv cu 5,8%. De asemenea, in luna noiembrie 2013, au fost sacrificate 305.000 ovine si caprine, in scadere cu 17,1% fata de luna octombrie 2013, iar productia de carne s-a diminuat cu 19%, pana la 4.129 tone. Taierile in unitatile industriale specializate care au avut o pondere de 4,9% din totalul sacrificarilor de ovine si caprine au ramas constante, iar greutatea acestora in carcasa a crescut cu 4,1%.

Fata de noiembrie 2012, numarul total de ovine si caprine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 7,4%, respectiv 5,2%. Sacrificarile de ovine si caprine in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 66,7%, respectiv cu 62,2%. In ceea ce priveste numarul de pasari sacrificate in luna noiembrie 2013, acesta a fost de aproape 20,6 milioane de capete, mai putine cu 10,4%, aceeasi scadere inregistrandu-se si la productie, care a totalizat 32.909 tone. In unitatile industriale specializate, s-au realizat 81,1% din totalul taierilor de pasari. Sacrificarile in acest tip de unitati au scazut atat ca numar de pasari sacrificate cat si ca greutate in carcasa cu 9,1%, respectiv cu 8,9%. Comparativ cu noiembrie 2012, numarul total al pasarilor sacrificate a scazut cu 0,7%, iar greutatea in carcasa a acestora a crescut cu 1,2%. In unitatile industriale specializate numarul pasarilor sacrificate a scazut cu 5,2%, iar greutatea in carcasa a acestora a crescut cu 0,2%.
In perioada noiembrie 2012 - noiembrie 2013, cele mai mari cresteri ale greutatii in carcasa s-au inregistrat in lunile decembrie si aprilie la porcine, respectiv la ovine si caprine, cand au loc sacrificarile traditionale ocazionate de sarbatorile de Craciun si Paste.

INS precizeaza ca sursa datelor statistice este reprezentata de informatiile lunare privind sacrificarile totale de animale si pasari, obtinute prin insumarea datelor provenite din cercetarea statistica lunara pentru unitatile industriale specializate (abatoare), care furnizeaza date privind productia de carne de animale si pasari si din estimari ale sacrificarilor din afara abatoarelor (numarul de animale si pasari sacrificate si greutatea in viu a acestora), realizate de specialistii directiilor agricole judetene ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.



Poti fi interesat si de