Sacrificarile de animale si pasari au crescut, la toate speciile

Sacrificarile de animale si pasari au crescut, la toate speciile


Numarul animalelor si pasarilor sacrificate, precum si greutatea acestora in carcasa, au crescut, in iulie 2013, la toate speciile, cea mai mare majorare (57,3%) fiind consemnata in cazul ovinelor si caprinelor, comparativ cu perioada similara din anul anterior, arata datele provizorii ale Institutului National de Statistica /INS/, publicate luni. Astfel, numarul total de ovine si caprine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 57,3%, respectiv cu 46%, in timp ce sacrificarile din aceste specii in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa s-au majorat de 4,1 ori, respectiv de 3,3 ori. Conform sursei citate, sacrificarile de bovine in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa s-au majorat, in iulie 2013, cu 18,2%, respectiv cu 10%, fata de iulie, anul trecut. De asemenea, numarul total de porcine sacrificate a crescut, in iulie, cu 27,4%, iar greutatea in carcasa a acestora cu 22,3%. In ceea ce priveste sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate, acestea au fost pe un trend ascendent (+12,1%), iar la greutatea lor in carcasa s-a consemnat un salt de 10,9%, comparativ cu iulie 2012.

sacrificareinsNumarul animalelor si pasarilor sacrificate, precum si greutatea acestora in carcasa, au crescut, in iulie 2013, la toate speciile, cea mai mare majorare (57,3%) fiind consemnata in cazul ovinelor si caprinelor, comparativ cu perioada similara din anul anterior, arata datele provizorii ale Institutului National de Statistica /INS/, publicate luni. Astfel, numarul total de ovine si caprine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 57,3%, respectiv cu 46%, in timp ce sacrificarile din aceste specii in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa s-au majorat de 4,1 ori, respectiv de 3,3 ori. Conform sursei citate, sacrificarile de bovine in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa s-au majorat, in iulie 2013, cu 18,2%, respectiv cu 10%, fata de iulie, anul trecut. De asemenea, numarul total de porcine sacrificate a crescut, in iulie, cu 27,4%, iar greutatea in carcasa a acestora cu 22,3%. In ceea ce priveste sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate, acestea au fost pe un trend ascendent (+12,1%), iar la greutatea lor in carcasa s-a consemnat un salt de 10,9%, comparativ cu iulie 2012.


Numarul total al pasarilor sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 11,2%, respectiv cu 13,1%. In unitatile industriale specializate s-au inregistrat cresteri atat la numarul pasarilor sacrificate, cat si la greutatea in carcasa a acestora cu 5%, respectiv cu 8,4%. Potrivit Agerpres, in iulie 2013, fata de luna anterioara, numarul total de bovine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 31,5%, respectiv cu 34%. In unitatile industriale specializate numarul de bovine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 18,2%, respectiv cu 17,4%.
In decursul lunii iulie, ponderea bovinelor sacrificate in unitatile industriale specializate a fost de 18,3% din totalul sacrificarilor de bovine.

Totodata, numarul total de porcine sacrificate si greutatea lor in carcasa s-au majorat, in iulie, cu 20,9%, respectiv cu 18%, fata de iulie, iar ponderea sacrificarilor de porcine in unitatile industriale specializate a fost de 78% din totalul porcinelor sacrificate. Numarul de porcine sacrificate in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 8,2%, respectiv cu 5,8%.
In ceea ce priveste ovinele si caprinele, numarul total de sacrificari a crescut cu 5,7%, in timp ce greutatea lor in carcasa cu 9,1%. Taierile in unitatile industriale specializate au avut o pondere de 8,5% din totalul sacrificarilor de ovine si caprine. Sacrificarile in acest tip de unitati au crescut atat la numarul de ovine si caprine sacrificate, cat si la greutatea in carcasa a acestora de 2,5 ori. Datele INS arata ca, in iulie 2013, numarul total al pasarilor sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 10,6%, respectiv cu 12,7%. In unitatile industriale specializate s-au realizat 85% din totalul taierilor de pasari. Sacrificarile in acest tip de unitati au crescut atat la numarul de pasari sacrificate, cat si la greutatea in carcasa a acestora cu 10,6%, respectiv cu 9,9%.
In perioada iulie 2012 - iulie 2013, cele mai mari cresteri ale greutatii in carcasa s-au inregistrat in lunile decembrie si aprilie la porcine, respectiv la ovine si caprine, cand au loc sacrificarile traditionale ocazionate de sarbatorile de Craciun si Paste.

Informatiile lunare privind sacrificarile totale de animale si pasari sunt obtinute prin insumarea datelor provenite din doua surse: cercetarea statistica lunara pentru unitatile industriale specializate (abatoare), care furnizeaza date privind productia de carne de animale si pasari (numarul de capete sacrificate, greutatea in viu si greutatea in carcasa a acestora) si estimari ale sacrificarilor din afara abatoarelor (numarul de animale si pasari sacrificate si greutatea in viu a acestora; pentru obtinerea greutatii in carcasa s-a folosit un coeficient mediu de la abatoare), realizate de catre specialistii directiilor agricole judetene ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.



Poti fi interesat si de