Tuesday, Jan 23rd

Last update10:41:07

Te afli aici: Articole Legislatie Ordonanta referitoare la taxarea deseurilor, contestata de organizatii

banner optim 540x130
 

Ordonanta referitoare la taxarea deseurilor, contestata de organizatii

deseuri guvernFederatia Nationala PRO AGRO, ROMALIMENTA, ROFISH, ANCMMR,  PATROMAT si APDCR isi manifesta ingrijorarea referitor la modul in care autoritatile statului implicate aleg sa implementeze normele comunitare in Romania, ca urmare a adoptarii OUG 48/2017 de catre Guvern.

„Constatam, contrar celor declarate in preambul, ca actul normativ nu contribuie cu nimic la asigurarea indeplinirii de catre Romania a obiectivelor politicii Uniunii Europene in materie de deşeuri şi politici de mediu, si nu contine nicio prevedere in sarcina operatorilor economici responsabili care sa stimuleze indeplinirea obiectivelor anuale de valorificare a deşeurilor statuate prin directivele Uniunii Europene”, se precizeaza in comunicatul emis de Federatia PRO AGRO.

Organizatiile semnatare considera ca prima urgenta care apare in actul normativ, desi neargumentata in preambulul actului normativ, se pare ca a fost dublarea sumelor pentru cheltuielile curente si de capital ale Administratiei Fondului pentru mediu, de la 5% la 10% din venituri.

Pe de o parte Guvernul scade, pana in anul 2019 presiunea asupra autoritatilor locale in ceea ce priveşte infiinţarea, organizarea, gestionarea unui serviciu de salubrizare care sa atinga performantele impuse prin legislatia nationala si comunitara, iar pe de alta parte mentine taxarea producatorilor de produse ambalate pentru a asigura in viitorii ani venituri substantiale la Fondul pentru mediu, fara ca acesti bani sa contribuie cu ceva la cresterea reciclarii la nivel national.

„Producatorii nu au alternativa la plata taxei catre Fondul pentru mediu deoarece peste 60% din deseurile de ambalaje se regasesc in deseurile municipale si acestea vor ajunge, cel putin pana in 2019, la fel ca acum, la groapa de gunoi. In timp ce autoritatea publica locala ar plati eventual 5 bani pentru un kg de deseuri de ambalaje pe care il elimina prin depozitare, producatorii trebuie sa plateasca 2 lei pentru acelasi kg de deseuri de ambalaje care, din cauza modului defectuos in care administratia publica locala organizeaza serviciul de salubrizare, nu mai au cum sa il recicleze.

Cetatenii acestei tari trebuie sa stie ca, in final, penalitatile impuse, care sunt de neevitat pentru mediul de afaceri din industria alimentara si nu numai, se vor regasi cel mai probabil in preturi si vor anula in mare masura cresterile salariale acordate sau care urmeaza sa fie acordate”, se mai arata in comunicat.

Federatia Nationala PRO AGRO, ROMALIMENTA, ROFISH, ANCMMR, PATROMAT si APDCR considera ca OUG 48/2017 pentru modificarea si completarea OUG 196/2005 privind fondul de mediu  favorizeaza cu precadere acele autoritati locale care nu percep tarife/taxe distincte de salubrizare de la cetateni, din care cauza nu au fost in masura sa transfere in tarife taxa in limita indicatorilor de performanta impusi operatorilor de salubrizare si incurajeaza in fapt depozitarea deseurilor amestecate la groapa, ceea ce va duce la situatia in care gropile de gunoi se vor umple cu o viteza mult mai mare decat cea preconizata. 

Suspendarea taxei pentru depozitarea deseurilor pana in anul 2019, prin costurile suplimentare pe care le va genera, este o lovitura pentru agentii economici din sectorul agroalimentar si implicit pentru intreaga populatie.

Organizatiile semnatare solicita Guvernului si Parlamentului sa ia masuri concrete pentru stimularea colectarii selective de la populatie pentru ca Romania sa isi poata atinge obiectivele referitoare la reciclare asumate la nivel european.

banner agerpress nou 554x80