Romania poate hrani 38,5 milioane de persoane


Romania are un potential alimentar, la orizontul 2030, pentru 38,5 milioane de persoane, respectiv un disponibil pentru export si pentru consum nealimentar de materii prime agricole de circa 49-50 miliarde euro, se arata in strategia elaborata de Comisia Prezidentiale pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii in Romania.

alimenteromaniaRomania are un potential alimentar, la orizontul 2030, pentru 38,5 milioane de persoane, respectiv un disponibil pentru export si pentru consum nealimentar de materii prime agricole de circa 49-50 miliarde euro, se arata in strategia elaborata de Comisia Prezidentiale pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii in Romania.
"Cadrul national strategic pentru dezvoltare durabila a sectorului agroalimentar si a spatiului rural pentru perioada 2014-2030" precizeaza ca singura sansa a Romaniei pentru dezvoltarea agriculturii consta in alocarea masiva, dar rationala, daca se poate optima, de capital investitional in infrastructura rurala, echiparea teritoriului agricol (circa 1,7 milioane ha irigate, Canalul Siret-Baragan, plantarea perdelelor de protectie a campului pe circa un milion de hectare in zonele cele mai aride, modernizarea exploatatiilor agricole, extinderea intreprinderilor de stocare-procesare a produselor agroalimentare, nu numai cereale), precum si in sporirea capitalului de exploatare, atat din surse proprii cat si din credite bancare avantajoase, acordat fermelor agricole, prin care sa se sustina nivelele de productie propuse in continuare pentru orizonturile 2015, 2020, 2025, 2030.

Potrivit raportului, in anul 2030 se preconizeaza o crestere a productiei totale de carne de 52,8%, fata de anul 2010, si o crestere a consumului de carne pe cap de locuitor la 82 kg. Cota de piata a productiei interne din total consum va ajunge la 107%.



Poti fi interesat si de