Noua PAC, prima reforma in care s-a implicat Parlamentul European

Noua PAC, prima reforma in care s-a implicat Parlamentul European


Noua Politica Agricola Comuna (PAC) reprezinta prima reforma co-decisa intre Parlamentul European (PE) si Consiliul de ministri, a declarat intr-o conferinta de presa, Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura.

ciolosNoua Politica Agricola Comuna (PAC) reprezinta prima reforma co-decisa intre Parlamentul European (PE) si Consiliul de ministri, a declarat intr-o conferinta de presa, Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura.
Cand am preluat mandatul de comisar european, am promis ca o sa vin cu o reforma a Politicii Agricole Comune care sa tina cont de realitatile din Uniunea Europeana si care, cel putin din perpectiva celor 27 de state membre, in curand chiar 28, necesita anumite schimbari. Din primavara acestui an, dupa ce Parlamentul European si-a votat mandatul de negociere, au inceput reuniunile tripartite. Peste 50 de reuniuni tripartite au avut loc, in care au fost analizate toate cele patru regulamente europene care vizau PAC. Vorbim despre prima reforma a PAC co-decisa intre Parlamentul European si Consiliul de ministri. Prima data cand Parlamentul European este implicat direct ca si co-decident al noii Politici Agricole Comune, a mentionat Ciolos.

Oficialul european a mentionat, totodata, ca printre subiectele cele mai discutate in timpul negocierilor pentru noua PAC au fost cel referitor la convergenta platilor directe, in care s-a venit cu propunerea de miscare bugetara chiar si in interiorul fiecarui stat-membru.

"Am ajuns la un acord sustinut de toti ministri agriculturii, iar in Parlamentul European la o prima discutie, am constatat cu placuta surpriza o sustinere destul de larga din partea mai multor grupuri politice la adresa PAC. Am pornit cu o reforma ambitioasa, mai mult decat ma asteptam ca rezultat final, dar ideile de baza au fost acceptate, fara exceptie. Discutiile s-au purtat in jurul continutului, pentru ca aplicarea sa tina cont de specificitatea fiecarei tari. Subiectul cel mai discutat a fost convergenta platilor directe, in care s-a venit cu propunerea de miscare bugetara in functie de nevoile fiecarui stat. In conditiile in care bugetul PAC ramanea constant, am reusit sa mentinem acest buget cu o mica reducere, de sub 10%", a mai adaugat Dacian Ciolos.

Potrivit Agerpres, Romania este prima tara in care Dacian Ciolos a prezentat rezultatele negocierilor intense, ce au durat aproape doi ani, intre Comisia Europeana, Consiliul de Ministri si Parlamentul European.



Poti fi interesat si de