Incetinirea ritmului de crestere a productiei agricole va pune presiune asupra preturilor

Incetinirea ritmului de crestere a productiei agricole va pune presiune asupra preturilor


Ritmul de crestere a productiei agricole mondiale va incetini in urmatorii zece ani, ceea ce ar putea conduce la cresterea preturilor globale la alimente, au afirmat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) intr-un raport comun publicat joi, transmite AFP.

produseagricoleRitmul de crestere a productiei agricole mondiale va incetini in urmatorii zece ani, ceea ce ar putea conduce la cresterea preturilor globale la alimente, au afirmat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) intr-un raport comun publicat joi, transmite AFP.

Conform acestui raport, productia agricola mondiala ar urma sa inregistreze o crestere, medie, anuala de 1,5% pana in 2022, mai putin fata de scadere medie anuala de 2,1% inregistrata in perioada 2003-2012. Motivele acestei incetiniri sunt lipsa de noi terenuri agricole, cresterea costurilor si majorarea presiunilor de mediu.

"Cresteri de preturi, atat pentru produsele vegetale cat si pentru cele animale, sunt prognozate pentru urmatorul deceniu ca urmare a unei combinati intre incetinirea ritmului de crestere a productie si cererea solida, inclusiv pentru biocombustibili", sustin FAO si OECD in raportul lor intitulat Agricultural Outlook 2013-2022". Preturile la carne, peste si biocombustibili sunt preconizate sa creasca mai puternic decat preturile produselor agricole primare, se mai arata in raport.

In acelasi raport, publicat la Beijing, se estimeaza ca China, tara cea mai populata din lume, va importa mai multa carne si oleaginoase in urmatorul deceniu, pe masura ce consumul va depasi productia in perioada 2013-2022. China este deja cel mai mare importator mondial de soia boabe si FAO-OECD prognozeaza ca importurile sale de oleaginoase vor creste cu 40%, urmand a fi responsabile pentru 59% din comertul mondial, in timp ce importurile de produse lactate vor creste cu 20%. In schimb, raportul sustine ca importurile de orez ale Chinei vor scadea cu 1,5 milioane tone pe an in urmatorul deceniu, pe masura ce chinezii vor consuma mai multa carne. Pe ansamblu importurile de carne vor creste cu 3% pe an pana la 1,7 milioane de tone in 2022, insa carnea de vita va deveni produsul cu cea mai puternica crestere a importurilor, cu un ritm de 7% pe an.

China a importat 12,9% din hrana sa in 2012, fata de 6,2% in 2011, subliniaza raportul OECD si FAO.



Poti fi interesat si de