O noua lista de aditivi alimentari


O noua lista de aditivi alimentari permisi in UE, aprobati dupa o evaluare stiintifica, au intrat in vigoare de la 1 iunie, informeaza un comunicat al Comisiei Europene, preluat de EFE.

listanouaO noua lista de aditivi alimentari permisi in UE, aprobati dupa o evaluare stiintifica, au intrat in vigoare de la 1 iunie, informeaza un comunicat al Comisiei Europene, preluat de EFE.

Pe aceasta lista figureaza numai aditivii alimentari care au fost verificati in mod stiintific ca fiind siguri pentru consum, a semnalat executivul european, potrivit caruia principalul avantaj al noii liste este transparenta pe care o ofera.

Potrivit Agerpres, printre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca aditivii, pe langa siguranta, se numara justificarea tehnologica, informarea consumatorilor si prezentarea beneficiilor pentru acestia.

Siguranta aditivilor autorizati in prezent este controlata de Comitetul Stiintific pentru Alimentatie (SCF) si de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA).
Majoritatea evaluarilor privind aditivii autorizati s-au realizat in anii '80 si '90 si, in unele cazuri, chiar in anii '70, fapt pentru care EFSA a considerat ca este necesara o reevaluare a acestora.
Studiile realizate au determinat pentru moment EFSA sa reduca doza zilnica acceptabila pentru consumul a trei coloranti - E104: Galben de Quinoleina, E110: Galben Auriu si E124: Rosu Ponceau 4R - considerand ca gradul de expunere la acestia "este, probabil, foarte inalt".

In evaluarile sale, EFSA tine cont de aspecte precum identificarea chimica a aditivilor, procesul de productie, efectul asupra alimentelor si informatii de ordin toxicologic.



Poti fi interesat si de