PIB-ul, in crestere in trimestrul I din 2017


Produsul Intern Brut a inregistrat in primele trei luni ale anului in curs o crestere cu 5,7% pe seria bruta si cu 5,6% pe seria ajustata sezonier fata de perioada similara din 2016, releva datele provizorii ale Institutului National de Statistica (INS), date vineri publicitatii.

produsul intern brut1Produsul Intern Brut a inregistrat in primele trei luni ale anului in curs o crestere cu 5,7% pe seria bruta si cu 5,6% pe seria ajustata sezonier fata de perioada similara din 2016, releva datele provizorii ale Institutului National de Statistica (INS), date vineri publicitatii.


"Fata de acelasi trimestru din anul 2016, Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere cu 5,7% pe seria bruta si cu 5,6% pe seria ajustata sezonier.

Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimarilor pentru trimestrul I 2017 fata de varianta provizorie publicata in 7 iunie 2017 fiind nesemnificativa. Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile", subliniaza INS.

Raportat la trimestrul IV din 2016, PIB-ul in primul trimestru din 2017 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,7%.

Institutiile financiare internationale estimeaza un avans cuprins intre 4,2% si 4,4% pentru economia romaneasca in acest an. Astfel, in raportul privind Perspectivele Economiei Globale, Banca Mondiala a revizuit in crestere la 4,4% prognoza de crestere economica in acest an, fata de o expansiune de 3,7% previzionata in ianuarie. De asemenea, Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in urcare, de la 3,8% pana la 4,2%, estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, potrivit celui mai nou raport "World Economic Outlook", publicat in aprilie. In previziunile economice de primavara, publicate in luna mai a acestui an, Comisia Europeana a indicat ca economia romaneasca ar urma sa inregistreze un avans de 4,3% in 2017, sub estimarile cuprinse in previziunile din iarna care indicau o crestere a PIB de 4,4%.



Poti fi interesat si de