ROMOVIS: In 10 ani de UE, avem mai multe oi, dar vindem mai prost produsele

ROMOVIS: In 10 ani de UE, avem mai multe oi, dar vindem mai prost produsele


Ionica Nechifor, secretarul general al Federatiei Nationale a Crescatorilor de Ovine Romovis a vorbit intr-o conferinta despre efectul integrarii in UE asupra sectorului ovin.

romovis ueIonica Nechifor, secretarul general al Federatiei Nationale a Crescatorilor de Ovine Romovis a vorbit intr-o conferinta despre efectul integrarii in UE asupra sectorului ovin.

In zece ani efectivul de ovine a crescut cu 40%, dar am pierdut 60% din pretul de valorificare al produselor noastre, sustine Nechifor.

In cadrul Conferintei Nationale a Agricultorilor, eveniment organizat de Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania LAPAR, Ionica Nechifor, secretar general al Romovis, a atras atentia asupra celor mai importante probleme din sectorul ovin!

As vrea sa pun o intrebare liderilor prezenti, dar si autoritatilor centrale: oare cand ne vom trezi noi sa constientizam ca zootehnia este angrenajul central al agriculturii din Romania? Si cand spun acest lucru o fac prin faptul ca acei colegi de-ai nostri care produc pe sectorul vegetal ar trebui sa absorbim noi cel putin 80 la suta in zootehnie, cealalta filiera, sigur de procesate si de valorificare a produselor care bineinteles fac parte tot din agricultura romaneasca. Dupa 10 ani de UE, unde suntem noi, sectorul ovin, astazi? Am castigat pe de o parte o crestere a efectivului de circa 40% la ovine si am pierdut in acelasi timp un 60%, pret de valorificare a produselor care rezulta din cresterea animalelor. Totusi, sunt 3 factori importanti care au dus, si o spun cu toata responsabilitatea, la dezastrul din sectorul ovin, pentru ca la el ma voi referi. Unu: ne lipseste acel plan cu obiective clare, pe etape, pentru o perioada de 15-20 de ani. Nu il avem! De ce? Efectul a 10 ani, ceea s-a intamplat in aceasta perioada il vedem acum in sectorul ovin cu o pierdere de 60 la suta din pretul de valorificare a produselor noastre, a spus Secretarul general al Romovis.

Ionica Nechifor a mai semnalat un paradox - avem cerere de oi la export, dar lipsa de implicare a autoritatilor ne tine pietele inchise.

O alta problema a fermierilor-crescatori de ovine, si cred ca cea mai dura la momentul actual, este exportul. Avem cerinte dar nu stim sa deschidem piete. Apreciez, la modul cel mai sincer, efortul domnului ministru Daea de a se implica in a deschide pietele din Orientul Mijlociu si nu numai. Dar nu e suficient, trebuie sa le si concretizam. Romania are potential in sectorul ovin de a valorifica 5,5 milioane de miei anual plus reforma care, la fel anual, se duce la 20-30% din efectivul total existent. Deci avem posibilitatea sa facem export, dar sunt necesari oameni care sa se implice, a sustinut Nechifor.



Poti fi interesat si de