ANSVSA a organizat un workshop pe tema pestei porcine africane

ANSVSA a organizat un workshop pe tema pestei porcine africane


Autoritatea Na?ionala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a organizat, la Brasov, un workshop cu tema Supravegherea pestei porcine africane si gestionarea faunei salbatice?.

ansvsa workshopAutoritatea Na?ionala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a organizat, la Brasov, un workshop cu tema Supravegherea pestei porcine africane si gestionarea faunei salbatice?.
Organizatorii evenimentului au fost Comisia Europeana, in cadrul programului Better Training for Safer Food? si Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala (OIE), in cadrul programului Global Framework for the Progressive Control of Transboundary Animal Diseases? (GF-TADS).

Actiunea face parte din seria de masuri intreprinse de ANSVSA in contextul epidemiologic actual al pestei porcine africane. Din partea Romaniei au participat specialisti din cadrul ANSVSA, reprezentanti ai celor opt Directii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din judetele expuse riscului de introducere a pestei porcine africane (Satu-Mare, Maramures, Suceava, Botosani, Iasi, Vaslui, Galati, Tulcea), medici veterinari de libera practica, reprezentanti ai Ministerului Apelor si Padurilor, cei ai asociatiilor de vanatori si responsabilii fondurilor de vanatoare?, potrivit unui comunicat al institutiei.

Workshopul s-a dorit a fi o platforma de instruire si de dezbatere intre specialistii Comisiei Europene si reprezentatii romani cu scopul intaririi capacitatii de supraveghere, preventie si control a pestei porcine africane. Subiectele care s-au discutat s-au axat, in principal, pe evolutia acestei boli la mistreti, cei care sunt rezervorul natural de virus si un vector important de transmitere al virusului PPA.

In cadrul workshop-ului au fost discutate si analizate aspecte privind evolutia PPA la mistreti in regiunea Europei de Est, raspandirea geografica, rolul epidemiologic al mistretilor, modele de transmitere a infectiei si factorii de risc.



Poti fi interesat si de